Ponedeljak 26.12.2011.
12:03
Vesti

Šole je odbranio i svoju čast

Jedan od zaštitnih znakova najčuvenije generacije Partizanovih "beba" koje su osvajale titule i igrale u finalu Kupa šampiona, čovek koji je nekoliko puta lomio nogu i uvek se tvrdoglavo vraćao na teren, reprezentativac Jugoslavije (50 puta) koji ima evropsko srebro, olimpijsko zlato i četvrto mesto na svetu.


Proslavio se i kao trener, pošto je posle svog Partizana sedeo i na klupi američke reprezentacije, s kojom je učestvovao na čak četiri Mondijala.

A, znate li da je Šoškić, u stvari, nesuđeni golman Crvene zvezde! Nedavno nam je pričao kako je sa klincima iz kraja krenuo na trening crveno-belih pionira i, na putu ka stadionu, bio uhapšen. Presreo ih je, naime, neki agent tadašnje Ozne i pod optužbom za neki sitan lopovluk priveo... Posle višečasovnog ispitivanja svi su pušteni kući.

"Kasnije sam, ipak, otišao u Zvezdu i počeo da treniram, ali mi se nije svidelo. Trener je često odsustvovao i ja nisam hteo da gubim vreme. Otišao sam u Partizan... Druga slučajnost je što je postao golman. Na nekoj utakmici povredi se naš golman. I pita nas trener, ko će da stane na gol. Ja sam već branio na velikom rukometu i dignem ruku. Nisam se plašio, to mi je bio veliki izazov. I kad sam jednom stavio rukavice - nikad više ih nisam skinuo", prisećao bi se popularni Šole.


Uvek su ga krasile visoke moralne vrednosti. Nikada nije išao ispod crte koja je mogla da ugrozi ljudsko dostojanstvo, čestitost i poštenje. Zbog tih osobina nije položio olimpijsku zakletvu, u kojoj se kaže da se za bavljenje sportom ne prima novčana naknada. A, on je dobijao hranarinu. Iscenirao je bolove u stomaku i zaobišao taj čin. Saznalo se šta je uradio i to ga je koštalo - nije branio protiv Danske u finalu!

Njegov, naš Savez ga je tada "osakatio", a kasnije saplitao na svakom koraku. Ali, Šole je odbranio svoj moral i vaspitanje!

U petak, 30. decembra, napuniće 74. godinu. Srećan rođendan, legendo!

2024 © - Vesti online