Ponedeljak 26.12.2011.
13:13
S. M. Tomić - Vesti

Romi - ceo život na kolenima

Sahranite me uspravno, ceo život sam proveo na kolenima, rekao je jedan romski aktivista iz Bugarske, a vedrija slika nije ni u drugim evropskim zemljama. U Srbiji, po zvaničnim procenama, živi oko 450.000 Roma, naroda bez države. Većina nema lična dokumenta, niti zdravstvenu zaštitu. Po nekim podacima, 75 odsto ove dece ne završi ni osnovnu školu, samo oko pet odsto ima srednje obrazovanje, a 0,2 odsto visoko.

Više od 1000 Roma je uključeno u obrazovanje odraslih
 

Više od polovine romskih porodica živi u ekstremnom siromaštvu, u nelegalnim ili polulegalnim naseljima, kućercima sklepanim od lima i kartona, bez tekuće vode i struje, a smrtnost dece mlađe od pet godina je tri puta veća od opšteg proseka u zemlji.

Statistika pokazuje da četvrtina romske dece nikad nije probala mleko, sir ili pavlaku, a 40 odsto nije videlo sveže voće i povrće. Čak 593 romska naselja nema elementarne uslove za život, pa ne čudi podatak da samo jedan od 100 Roma doživi 60 godina.
 

Ljiljana Cvekić

Čak 12 zemalja Evrope, u kojima živi najveći deo ove populacije, period od 2005. do 2015. proglasile su Dekadom Roma. U bivšim jugoslovenskim republikama Romi su bili jedna od retkih manjinskih zajednica koje nisu imale obrazovanje na svom jeziku.

Tek nedavno, krajem septembra, Romi u Srbiji su dobili svoj prvi rečnik sa 50.000 reči i izraza, sa gramatikom i pravopisom, jer je jezik jedina država koju Romi imaju. A oni sve imenuju na svoj način, pa se za "zemljotres" kaže "zemlja je zaplesala".


U okviru programa koji finansira Švajcarska vlada, u 60 opština u Srbiji i 10 opština u Crnoj Gori uvedeni su modeli obrazovanja, koji efikasno uključuju marginalizovanu decu u školski sistem.


- Švajcarska je od 2002. godine u razvoj obrazovanja u Srbiji uložila oko 30 miliona evra. Za samo dve godine ovim programom je obuhvaćeno više od 15.000 romske dece i njihovih roditelja i obučeno 500 vaspitača i nastavnika u predškolskim ustanovama i osnovnim školama. Čak 97 odsto dece je upisano u školu, a upis u srednje škole je porastao za 20 odsto. Više od 1.000 Roma je uključeno u obrazovanje odraslih - podseća Ljiljana Cvekić iz agencije P.R.A.


Čoveku se može oduzeti kuća, imanje, automobil, ali ono što niko ne može da mu otme jeste njegovo znanje. Nedostatak obrazovanja najčešće vodi u doživotno siromaštvo.
 

Ciganski ponos


Romi su jedna od najvećih, ali i najugroženijih etničkih zajednica u Evropi. Procenjuje se da ih ima 12-14 miliona a česta su meta napada skinhedsa. Petar Marinković iz Sremčice je imao 18 godina kad su ga u gradskom autobusu napala tri mladića i jedna devojka.


- Jedan je rekao: "Ajde da mu majku cigansku". Na prvoj stanici su me izvukli iz autobusa. Niko od putnika nije pokušao da mi pomogne. Samo je jedan rekao: "Zašto dirate čoveka?" Oni su mu odgovorili: "To nije čovek, to je cigansko govno!" Dok su me udarali, rukama sam čuvao glavu i lice. Dok sam nepomično ležao, rekli su mi: "Gde ti je ciganski ponos?", potom su me pozdravili nacističkim pozdravom - hajl Hitler.


Zao usud


Jedna legenda kaže da su Romi Kainovi potomci. Pošto je Kain u nastupu besa ubio brata Avelja, Bog ga je kaznio: "Obrađivaćeš zemlju, ali ti više neće davati svoga roda, večni ćeš skitnica na zemlji biti". Kain u prevodu znači kovač, a njegovi potomci su bili nomadi, gudači i svirači, kao i vešti kovači.

2024 © - Vesti online