Ponedeljak 26.12.2011.
02:49
N. S. Preradović - Vesti

Srbija, carstvo kopija

- Od početka ove godine do sada carinici su na graničnim prelazima zaustavili uvoz gotovo pola miliona različitih odevnih predmeta, oko 250.000 dečjih igračaka, skoro 13.000 kozmetičkih preparata i parfema, a bilo je i lekova - kaže Darko Stojčević, načelnik Odeljenja za zaštitu intelektualne svojine Uprave carina.


Da li je reč o falifikatima ili ne, utvrđuje sud. Praksa je pokazala da, ako je u pitanju mala količina robe, do suda se i ne stigne. Kada sud utvrdi da je reč o falsifikatu, najčešće izriče meru uništavanja robe.


Iako u Upravi carina ističu da ulažu velike napore da spreče prodor krivotvorene robe u Srbiju, na naše tržište stižu plagijati svih vrsta. I falsifikatori su sve veštiji jer su stekli decenije iskustva, a posao im olakšava i situacija u kojoj nosilac prava na neki žig u Srbiji nema ovlašćenog zastupnika. Postupak nema ko da pokrene, pa se roba pušta u zemlju.


- Trudimo se da sprečimo da se falsifikovana roba koja tako dođe u Srbiju prodaje po visokim cenama. Zato imamo dobru saradnju sa tržišnom inspekcijom i obaveštavamo ih o mogućnosti pojave krivotvorene robe u prodavnicama - navode iz Uprave carina.


Prema oceni Gorana Papovića, predsednika Nacionalne organizacije potrošača, na tržištu Srbije ima između 65 i 70 odsto falsifikovane robe.
 

- Osim na buvljaku i u kineskim prodavnicama i nekim renomiranim radnjama kupci mogu biti nasamareni. Pojedini trgovci gledaju da zaobiđu generalnog uvoznika određene marke i tako manje plate. Tržišni inspektori imaju obavezu da to kontrolišu. Nama je pomoć potrebna i od samih proizvođača. Ako bi nam oni dostavili sve podatke o originalnim proizvodima, mi bismo lakše mogli da upozorimo ljude na falsifikate - smatra Papović.

Čak dve trećine kupaca u Srbiji povremeno kupuje kopije poznatih brendova. Tržište naše zemlje u poslednjih nekoliko godina preplavljeno je torbama, satovima, majicama i drugim modnim detaljima koji su kopije poznatih marki. Tako na ulici možete da vidite devojke koje šetaju luj vitonove torbe, gučijeve majice, kartije satove ili neke druge lažnjake koje su pazarile za mnogo manje novca nego što koštaju originali.


Falsifikovana roba mahom se pravi u Kini, Južnoj Koreji, Tajvanu i Južnoj Americi, odakle se potom transportuje na Bliski istok ili u Istočnu Evropu, gde se pakuje u ambalažu koja je identična originalnoj i potom distribuira na tržišta Zapadne Evrope. Istraživanja pokazuju da bi se tri četvrtine kupaca lažne robe odreklo takvog pazara kada bi za kupovinu lažnjaka bile zaprećene zatvorske kazne. Čak i imućniji kupci povremeno kupuju lažnjake i savršeno srećno ih stavljaju u svoje garderobere pored originalnih komada odeće.


Ovakva roba se uglavnom prodaje u prodavnicama i na pijacama, ali i preko interneta. Među onima koji su kupovali lažne marke je i glumica Rene Zelveger, koja je priznala da je u Hongkongu kupila falsifikovanu tašnu. Najpoželjniji brend je luj viton, koga slede guči, barberi, tifani, prada, hermes, šanel, dior, iv sen loran i kartije. Najpopularnija je odeća, pa slede cipele, satovi, kožna roba i nakit.
 

Najviše falsifikovane robe prodaje se u Evropi, i to u Velikoj Britaniji, gde je više od tri miliona Britanaca kupilo tokom prošle godine lažnu robu, a potražnja za falsifikovanom robom dramatično je porasla u Indiji i na Dalekom istoku, za čitavih 50 odsto tokom prošle godine. Bugarska policija zaplenila je samo tokom jedne sedmice ove godine više od 40.000 falsifikovanih komada luksuznih proizvoda duž obala Crnog mora.Vlasnici ovih radnji rizikuju da dobiju kaznu i do pet godina zatvora zbog krivičnog dela povrede autorskih prava. 

Javne budale


Jelena Karleuša je svojevremeno na Fejsbuku upozoravala mlade devojke da se reše kopija.


- Molim vas, bacite sve kopije luj viton, guči, šanel tašni! Šta će vam kopija?! To je kao da jedete plastičnu jabuku! Verujte meni, da se fejk vidi na kilometar! Kada neko nosi fejk, to daje lošu poruku drugima - vidite me, ja sam jadnica kojoj je bitno da je luj viton pa makar i fejk. Nedavno sam pročitala izjavu jedne javne budale da je od verenika dobila "novi model hermes tašne". Niko joj nije rekao da hermes nema nove modele, samo standarde koji traju već decenijama! Da ne govorim o tome da je lista čekanja za hermes duga pune dve godine, kada dotična nije ni poznavala sadašnjeg verenika. Na moj užas, ta budala je na slici držala najstrašniji fejk hermes tašnu svih vremena! Kupite jednu ali vrednu kvalitetnu tašnu od prave kože. Trajaće vam.

 

Gladovanje zbog tašne


- Iskreno i vrlo čovečno prezirem beogradske pomodarke ili bolje rečeno sponzoruše, koje su zajedno sa pola estradnog šljama isfušerisale i dovele do podrugljivog pogleda na velike i sjajne svetske brendove poput luj vitona ili gučija. Te žene nose kopije svetskih brendova, čak gladuju da dođu do njih. Volim trend i volim da vidim lepo obučene žene i muškarce, pri tom smatram da mladost ne treba da robuje brendovima - smatra modni kreator Saša Vidić. 

 

Kazna od 1.000 evra


Austrijanka Ursula Korel verovatno se više nikada neće upustiti u kupovinu falsifikovane. Ova 65-godišnja Bečlijka bila je veoma zadovoljna kada je od uličnog preprodavca u Italiji kupila lažnu luj viton tašnu koju je platila svega sedam evra. Dok se cenkala sa prodavcem na plaži u Jezolu, nadomak Venecije, nije ni slutila da je policajci posmatraju kroz dvogled s kule za spasioce. Kazna je bila 1.000 evra.

2024 © - Vesti online