Nedelja 25.12.2011.
17:02
novimagazin.rs

"Srbi mogu da imaju dvojne tablice"

Ministar unutrašnjih poslova: Ivica Dačić
 

Dačić je rekao da će vozila sa KS tablicama moći da prelaze granicu ali da postoji problem sa osiguranjem, jer je pitanje ko će nadoknađivati štetu ako vozilo sa Kosova napravi štetu u centralnoj Srbiji ili obrnuto, ako vozilo sa srpskim tablicama napravi štetu na Kosovu.

Zbog čega je bilo neophodno da se uplaćuje depozit koji će imati određeno vremensko trajanje, tačnije osgiuranje na nekoliko dana ili nedelja.

Prema navodima medija, vozila sa KS tablicama plaćaće u Srbiji 100 evra za osiguranje za mesec dana, a vozila sa srpskim tablicama 60 evra na ulazu na Kosovo za 15-dnevno osiguranje.

Ministar je izrazio nadu da će se uskoro naći način da se ta suma smanji i da, na kraju, to bude rešeno na drugačiji način.

Govoreći o velikom broju Srba, južno od Ibra, koji su uzeli tablice Kosova, Dačić je rekao da se ne radi o alarmantnoj situaciji jer je poznato da oni imaju problem zbog toga što žive u albanskom okruženju.

On je, međutim, podsetio da Srbija i dalje izdaje srpske registarske tablice i da je moguće da oni imaju i jedne i druge registracione oznake.

U okviru sporazuma o slobodi kretanja postignutog između Beograda i Prištine, pored biće omogućen prelazak administrativne linije, ali i granice i svima koji imaju ličnu kartu izdatu na Kosovu.

Što se tiče vozila sa tablicama RSK, one su, kako kaže Dačić, statusno neprihvatljive za Srbiju. Umesto njih građani će dobijati privremene tablice i takođe plaćati osiguranje.

2024 © - Vesti online