Nedelja 25.12.2011.
17:20
Smedia

Bruka na novčanici od 2.000 dinara

Ne smo na srpskim, već i na novčanicama iz celog sveta, ličnost je okrenuta ka grbu zemlje
 

Nova novčanica od 2.000 dinara je po kvalitetu, dizajnerskim i tehnološkim rešenjima, kako tvrdi direktor Zavoda za izradu novčanica Milutin Ignjatović, na nivou evra. Međutim, nova banknota jedinstvena je u svetu jer je na njoj Milankovićev lik okrenut leđima srpskom grbu, natpisu Srbija i NBS. Milanković gleda "van" novčanice, čega nema ni na jednom grafičkom rešenju najpoznatijih svetskih valuta.

Ekonomista Milan Kovačević ograđuje se da još nije video novu novčanicu.
"Ako je tako, šta reći? Imamo i novog guvernera i novu banknotu. Kakav guverner, takva novčanica", kaže on.

Danijel Cvjetićanin u svemu vidi ironiju guvernera:
"Moguće je da je to tehnička, a ne dizajnerska greška, ali mora da postoji neki razlog. Milanković ne okreće leđa srpskim vrednostima, niti srpske vrednosti stoje iza leđa Milankoviću. Ili je, pak, okrenuo leđa svemiru, jer svemir ide na jednu stranu, a Srbija na drugu. U sunovrat."

Marketinški stručnjak Voja Žanetić kaže da se ne razume u dizajn novčanica:
"Ako postoji pravilo da lik gleda na desnu stranu, onda su ga prekršili. Valjda je neko imao ideju da, ako je Milanković veliki inovator, inovira i pravila za dizajniranje novčanica."

Dragomir Acović, najpoznatiji srpski heraldičar, ne vidi nikakvu grešku u tome.


"Ne mora da znači da je to greška. Nisam iz tog ugla posmatrao. I nema tu okretanja leđa grbu, pa celo predsedništvo Skupštine Srbije sedi okrenuto leđima srpskom grbu.


Uglavnom, Milanković je, za razliku od Tesle, Vuka Karadžića, Alije Sirotanovića, američkih, nemačkih, francuskih predsednika, i na novčanici - jedinstven."

2024 © - Vesti online