Nedelja 25.12.2011.
16:08
Kurir

Ključar najsvetije crkve u hrišćanstvu musliman

Foto: Arhiva
 

Porodica Nuseibeh od davnina živi u Jerusalimu. Oni su muslimani i u tom gradu su živeli još dok je živeo i poslanik Muhamed. Oni drže ključeve bazilike Svetog groba, svetišta koje je izgrađeno na mestu gde je Isus Hrist pokopan i odakle je vaskrsnuo.

Već vekovima Nuseibesi, svakog dana, dva sata posle sumraka, zaključavaju hrišćanske redovnike u crkvi i puštaju ih uoči svitanja, prenosi Dojče Vele.

Vajih Nuseibeh je današnji ključar bazilike i njegova je briga održavanje crkve.

"To je posao koji se predaje s oca na sina, još od doba kad su muslimani prvi put osvojili Jerusalim u sedmom veku". Ipak, objašnjava potomak ključara, "mi to radimo već 1.300 godina, ali je postojala rupa, razdoblje od 88 godina kad su Krstaši vladali Jerusalimom u 12. veku", kazao je on.

Tradicija je da glava porodice čuva crkvu, ali to znači i da najstariji sin treba da čeka dok mu ne pripadne ta čast. U to vreme je i Vajih radio nešto posve drugo - prodavao je električne aparate, a i njegov sin i budući ključar, živi kao frizer. Kad preuzmu taj zadatak, od njih se očekuje velika savesnost, pogotovo zato jer danas žive izvan Starog grada gde je smeštena ova bazilika.

To znači da moraju veoma rano da ustanu, kako bi tačno na vreme otključali crkvu. "Ponekad moram ustati i pre pola četiri ujutro, ali takav je život. Vidimo da su ljudi srećni i onda smo i mi zadovoljni. I naravno, Isus nije živeo samo za hrišćane, nego za sve ljude. I muslimani veruju kako je on bio jedan od najsvetijih proroka", priča Vajih za DW.

2024 © - Vesti online