Nedelja 25.12.2011.
18:53
Beta

Ujak i tetka Kima Džonga Una vlast iz senke

Kim Džong Un preuzima vlast uz podršku familije
 

Džang Song Tek prikazan je kako odaje počast pored izloženog tela Kim Džong Ila, bivšeg vođe i oca Kim Džong Una koji je preminuo pre nedelju dana.

Simbolično pojavljivanje Džonga u uniformi šalje jak signal da će nacija za sada zadržati politiku "vojska na prvom mestu" koju je uveo Kim Džong Il. To se takođe ističe i novim zvanjem "vrhovnog komandata" datom Kim Džong Unu kao i prikaz podrške vojnog rukovodstva, prenosi agencija AP.

Malo po malo Severna Koreja daje naznake o detaljima uspona na vlast Kim Džong Una, koji ima manje od 30 godina, i budućeg sastava njegovog unutrašnjeg kruga. Severnokorejski državni mediji juče su počeli da ga oslovljavaju kao vrhovnogm komandanta vojske od 1,2 miliona ljudi, i jačaju kampanju da se on prihvati kao vladar.

"Postanimo drugovi... velikog druga Kim Džong Una, sunca 21. veka", piše danas glavni državni list Rodong Šinmun u komentaru koji je prenela i zvanična novinska agencija KCNA.

Obaveštajne službe Juzne Koreje predviđaju da će Kim Džong Unova tetka, Kim Kijong Hui, zvaničnica Radničke partije, i njen suprug Džang, koji je potpresednik moćne Nacionalne odbrambene komisije, imati veće uloge u podršci naslednika Kim Džong Ila.

Džang i njegova supruga su se uspeli na vrh severnokorejske političke i vojne lestvice od kada je počela kampanja za predstavljanje naslednika Kim Džong Ila pre dve godine. Oni su oboje stari 65 godina što im daje težinu u društvu gde su godine i savezi vrlo važni.

Kim Džong Un predstavljen je u septembru 2010. kao izbor njegovog oca za naslednika. On će biti treća generacija Kim da vlada ovom naciojom od 24 miliona. Njegov otac i deda vladali su zemljom pod različitim zvanjima, i za sada se ne zna tačno koje od zvanja koja su data unuku će biti prihvaćena.

On je posle smrti Kim Džong Ila, 17. decembra nazvan "velikim naslednikom".

Kim Džong Un je treći put posetio mesto gde je izloženo telo njegovog oca, ovog puta kao "vrhovni kmandant revolucionarnih oružanih snaga", a uz njega su bili članov severnokorjeskog vojnog vrha, prenosi KCNA.

Zvanični period žalosti traje do srede, sahrane Kim Džong Ila i četvrtka kada će se održati služba.

2024 © - Vesti online