Nedelja 25.12.2011.
14:10
Lazar S. topalović, Vesna Tasić

Pesma i kupus do fajronta

Novak Đoković širi lanac restorana
 

Ipak, najdraži su im kafići i restorani, jer mnogi od njih su tu profesionalno ponikli, ili najveći deo slobodnog vremena proveli oslonjeni o šank, na barskoj stolici ili za stolom restorana uz iće i piće sa prijateljima. A zanat se uči i na taj način, pa je od gosta do vlasnika restorana potreban samo jedan lagani korak. Naravno, restorane i kafiće najčešće otvaraju estradne zvezde i zvezdice, to je za njih lagana zanimacija, a zahvaljujući njihovoj popularnosti pare pljušte i mirišu kao dobro vino.


Haris Džinović je nekoliko godina bio vlasnik kafane u Parizu. Prijatelj i on otvorili su restoran, jer im se smučilo da ih izbacuju posle fajronta. Zaključili su da nema boljeg rešenja od otvaranja sopstvene kafane u kojoj nema fajronta! Ali, kafana Harisa Džinovića, u kojoj je pevač sa prijateljima lumpovao do zore, nije dugo opstala.


- Shvatio sam da kafanu ne treba da otvara onaj ko bez kafane ne može! Mislio sam da je to dobar posao za mene, ali nije. Zato sam se manuo toga - kaže pevač koji je posle tri godine stavio ključ u bravu, srećan što zbog kafane i boemskog života nije zapao u dugove.

Razvod kvari posao
 

Gordana Stojićević i Izbvorinka Milošević u restoranu PM
 

Verica Šerifović je godinama sa suprugom, muzičarem Rajkom Šerifovićem, držala kafanu u Kragujevcu. Njihov restoran je bio poznat kao mesto gde se odlično jede i sluša dobra muzika. Ponosni vlasnici su planirali da prošire posao. Ali, kada je njihova ćerka Marija završila gimnaziju, poželela da se preseli u Beograd i da započne pevačku karijeru, njihov brak se raspao. Verica i Rajko su se razveli, Verica se sa ćerkom preselila u Beograd i digla ruke od porodičnog posla.
 

U vreme najveće popularnosti, voditelj Zoran Pejić Peja i njegova tadašnja supruga, pevačica Zlata Petrović, otvorili su kiosk brze hrane u Beogradu, na prometnom mestu, u blizini tržnog centra Depo. Ova mini kafana dobila je ime po Pejinoj emisiji "A što ne bi moglo". Lepo je radio godinu-dve, ali kako se brak voditelja i pevačice ljuljao, tako je i posao u lokalu slabio. Posle razvoda, lokal je pripao Peji.
 

- Radio sam još malo, ali je bilo sve teže, pa sam stavio ključ u bravu. Verovatno bi kiosk opstao da nismo zapošljavali familiju i bili sentimentalni. Uz takvu poslovnu politiku, posao je bio osuđen na propast.


Najpoznatiji ugostitelj na estradi Andrija - Era Ojdanić je nedavno proširio posao. Nekoliko kilometara od svog motela, pevač je otvorio i kafanu, koju on naziva rabadžijskom, jer je na Ibarskoj magistrali. Kao iskusnom vuku sa nepogrešivim osećajem za dobar posao, ugostiteljski biznis mu cveta. Njegova kafana je neprekidno puna.
 

- Nije mi jedini cilj bio da zaradim. Hteo sam da pomognem ovom jadnom narodu. Kod mene može da se ruča i da se popije kafica za svega 200 dinara! Jeftinije je čoveku da ruča kod mene, nego u sopstvenoj kući. Uz moje cene, čoveku se ne isplati da troši struju spremajući ručak - kaže Era, dodajući u šali da je spreman da priskoči u pomoć nezaposlenim koleginicama tako što im nudi da kod njega budu konobarice.
 

Ime kao reklama


Gordana Stojićević-Janković godinama sa suprugom uspešno vodi restoran LM. Korist je višestruka - ne mora da kuva u svom domu, lepo zarađuje, a ima gde i da peva, na čemu joj zavide mnoge koleginice. Redovni gosti u Gocinom lokalu su estradnjaci. Poslednjih godina, mnoge koleginice i kolege mole pevačicu da ih pozove da pevaju u njenom lokalu.


- Duša me boli što ne mogu da pomognem svima. Ne mogu da kažem da posao ide fenomenalno, ali uspevamo da održimo neki kontinuitet, što je danas veliki uspeh - kaže pevačica koja u svom lokalu peva i pravi sjajnu atmosferu petkom i subotom.
 

Lepa Lukić sa porodicom ispred svoje kafane

Lepa Lukić je kafanu "Od izvora dva putića" otvorila pre godinu i po dana. Celog života je Lepa bežala od bilo kakvog privatnog posla koji bi joj oduzimao vreme i energiju. Kako sama kaže, ne zanima je ništa što nema veze sa muzikom. Ali, pošto su njen bratanac i njegova žena ostali bez posla, htela je da im pomogne i obezbedi im posao.


- Kafana se vodi na mog bratanca i srećna sam što sam u situaciji da nekom pomognem. Kako mi tvrdi bratanac, posao mu ide pristojno. Ja u to ne ulazim, dovoljno je što sam finansirala početak rada - kaže pevačica, koja u kafani peva jednom nedeljno.


Specijalitet kuće je svadbarski kupus u zemljanom loncu, po receptu iz njenog rodnog Miločaja.
 

Ni poznati iz drugih branši ne zaostaju za estradnjacima. Modni kreator i stilista Saša Vidić nedavno je uplovio je u ugostiteljske vode, otvorio je restoran Dajmond rum u Beogradu.

- Moj restoran već je uveliko poznat po jelima za male pare. Čuven je moj srpsko-grčki doručak uz peciva sa maslinovim uljem i feta sirom - veli Saša.

Glumac Andrija Milošević na nagovor prijatelja otvorio je restoran-bar u Beogradu pod nazivom Kašmir:

- Kuhinja je vrhunska, internacionalna. Ja sam gurman i taj restoran zaista zadovoljava moje apetite.

I Andrijin kolega Mima Karadžić posle vinarije Betula u budvanskom Starom gradu, u Beogradu je otvorio Mima bar. Kriza i tranzicija čine svoje, pa je krug zvezda u svetu ugostiteljstva sve širi. Njihovo ime je najbolja reklama.
 

 Nole širi posao


Ni najbolji srpski teniser svih vremena nije odoleo restoranomaniji, pa je pre tri godine otvorio restoran pod nazivom Novak u neposrednoj blizini Beogradske arene. Pre nekoliko dana Đoković je restoran otvorio i u Novom Sadu. Veliki stakleni stub, prepun teniskih loptica i mnoštvo LCD televizora na kojim se vrte Novakovi mečevi, nedvosmisleno govore da ste u gostima kod teniske zvezde. Specijalitet kuće je "tenis klub" - lisnato testo, grilovano povrće, biftek i mirabo sos. Gosti mogu da uživaju i u bogatoj ponudi koktela.

 

Tašta i zet u istoj ulici


Ni restorani u inostranstvu koje drže srpske poznate face nisu retkost. Najtiražniji pevač produkcije Grand Rade Lacković sa suprugom Mirom u Ofenbahu ima restoran koji je prilično veliki i dobro posećen. Na kraju iste ulice sličan restoran poseduje njegova tašta, pa kada je prepuno kod nje, ona goste šalje zetu i obrnuto. U Nemačkoj restoran ima mladi pevač Danijel, čiji je otac harmonikaš, a majka pevačica. Naši pevači i pevačice širom Evrope, Kanade, Amerike i Australije često otvaraju restorane na ime svojih zetova, snaja, tašti i ostalih bližih i daljih rođaka da bi poreznicima i finansijskoj policiji zametnuli trag.


Omiljeni gol Ivice Dragutinovića


Fudbalski as Ivica Dragutinović, rešio je da svoje uspehe na terenu obeleži otvaranjem restorana. Tako je u bivšem klubu Bona fides, u srcu beogradskog Pravnog fakulteta otvorio restoran El Dereheo, u prevodu - pravda!


- Moji gosti uživaju u fantastičnom izboru ića i pića kao i pogledu na Tašmajdanski park. Postigao sam ugostiteljski gol života - veli Ivica ponosno.


Od butika do klinike


Naravno, ima pripadnika šou biznisa kojima su restorani i kafići isuviše zadimljeni, a gosti previše bučni, pa radije otvaraju lokale drugačije namene.
Kozmetičke salone imaju Nada Topčagić i Jelena Elena. Njihovi obožavaoci redovno posećuju ove salone lepote u kojima nema šta nema. Biljana Jevtić je otvorila butik u Nišu, a Vesna Rivas u Zemunu. Dodatni izvor prihoda Vesni Zmijanac je rentijerstvo. Na pitanje zašto se odlučila baš za nekretnine, Vesna objašnjava:


- Neko ulaže u konje, neko u nameštaj i slike, a neko u stanove.


A kada se naše estradne zvezde umore od pesme i biznisa, onda svrate u motel koji izdaje Miloš Bojanić sa sinovima Banetom i Mikicom, takođe pevačima.


Žarko Dančuo je vlasnik radnji za hemijsko čišćenje, a da se od mikrofona ne može živeti komotno dokaz je i Ivan Gavrilović, koji je izvesno vreme radio u marketingu jedne zemunske firme za dezinsekciju i deratizaciju. Ana Nikolić je otvorila majci fitnes centar, a Mira Škorić namerava da sa kumovima u naselu Kotež izgradi internističku kliniku.

2024 © - Vesti online