Subota 24.12.2011.
20:05
Pressonline

I ljubimci u gradskom prevozu

Foto: Ilustracija
 

Kada u vozilo gradskog prevoza unese psa ili mačku, putnik će morati da smesti svog ljubimca tako da ne zauzima previše mesta i da ne smeta ostalim putnicima.


Samo kutije sa ventilacijom

Pooštravanje odgovornosti za vlasnike opasnih pasa

U poslednje vreme desio se veliki broj napada opasnih pasa na Beograđane, što je i bio razlog da se na jučerašnjoj sednici dopuni Odluka o držanju domaćih životinja i kućnih ljubimaca. Predrag Petrović, gradski sekretar za komunalne i stambene poslove, istakao je da je cilj pooštravanje odgovornosti za vlasnike opasnih pasa.

- Odluka predviđa i da ubuduće samo punoletne osobe mogu da ih izvode i da uz sebe moraju da imaju pasoš s podacima o psu. Životinja mora da ima i zaštitnu korpu - kazao je Petrović.

Precizirane su i kaznene odredbe, pa tako mandatna kazna na licu mesta iznosi 5.000 dinara, a ako se ide kod sudije za prekršaje od 2.500 do 75.000 dinara.

Odluka nalaže da putnik koji odluči da provoza svog ljubimca mora pre toga da ga smesti u odgovarajuću kutiju, a to može biti kavez, sanduk ili kutija koja ima ventilaciju. Kutija mora da ima dovoljno slobodne površine, kao i visinu koja odgovara životinji tako da po potrebi može da stoji ili leži dok se vozi gradskim prevozom. Transporter u kom se nalazi životinja mora da bude zatvoren katancem, bravom ili rajsferšlusom kako ne bi provukla šapu, njušku ili pokušala da pobegne. Takođe, kažnjivo je i ispadanje i curenje hrane, izmeta ili drugih otpadaka iz transportera.

Zoran Šarac, direktor Direkcije za javni prevoz, kaže da je ova izmena uneta na predlog Sekretarijata za komunalne i stambene poslove grada, ali i velikog broja sugrađana.

- Nova odluka odnosi se i na uvođenje mogućnosti da se manji kućni ljubimci prevoze javnim gradskim prevozom. Preciznije, u vremenu od 9 do 13 sati i od 18 do 24 časa kućni ljubimci do 40 santimetara visine moći će da se prevoze u posebnim transporterima, kako bi ostali putnici bili bezbedni - precizirao je Šarac.

Takođe, gradski prevoz biće zabranjen pijanim osobama, građanima koji boluju od zaraznih bolesti, kao i deci do šest godina bez pratnje odrasle osobe.


Beograd dobija veletržnicu

Odbornici su na jučerašnjoj skupštini usvojili i informaciju o potrebi osnivanja Privrednog društva "Veletržnica - Beograd d.o.o.", koja će se nalaziti na postojećoj lokaciji kvantaške pijace. Beograđani će dobiti od 30 do 40 procenata jeftiniju hranu, a oko 1.500 proizvođača konkurentan okvir za plasiranje svojih proizvoda.

Prema rečima Predraga Petrovića, gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove, osnivanjem veletržnice otvaraju se mogućnosti za povećanje domaće proizvodnje, ali i unapređenje provere kvaliteta i sterilizaciju.

- Na ovaj način onemogućavaju se i nelegalna trgovina i sivo tržište hrane. Pojednostavljuju se javne nabavke prehrambenih proizvoda, omogućava povezivanje sa tržištima regiona i EU, razvoj lokalnih samouprava i grada kao poljoprivrednog centra ovog dela Evrope - rekao je Petrović.

Prema njegovim rečima, ocenjeno je da će čitav projekat biti veoma rentabilan, s visokom stopom profita, i neće biti ugroženo poslovanje "Gradskih pijaca". Osnivački kapital je oko 31,1 milion evra, od čega je nenovčani deo oko 25,3 miliona evra. Dragan Pušara određen je za prvog direktora društva, a za početak poslovanja utvrđen je 1. januar 2012. godine.

Odbornici su usvojili i Odluku o pravima i uslugama socijalne zaštite kojom je proširena lista usluga. Među novinama su dnevni boravak odraslih lica sa smetnjama u razvoju, svratište i personalna asistencija.

2024 © - Vesti online