Subota 24.12.2011.
11:53
Alo

Arkanov ubica živeo od šverca zlatom i još po nečega

Gavrić pre bekstva iz Srbije

Mediji u Južnoj Africi prenose i da je tamošnja policija do saznanja da je Kovačević zapravo odbegli Gavrić došla tokom istrage o poslovima češkog biznismena Radovana Krejčira, kome se sudi za prevaru osiguravajućeg društva tešku 4,5 miliona evra. Policija je u Krejčirovom domu pronašla spisak za odstrel, na kojem je na vrhu bio Gavrićev ubijeni prijatelj Bika, koji je navodno u martu pristao da svedoči protiv Krejčira. Nezvanični izvori takođe govore da su sva trojica zajednički trgovala zlatom sa ljudima iz Surinama. Krejčir je negirao sve navode.


Gavrić je u martu ove godine ranjen u Kejptaunu prilikom ubistva lokalnog bosa Sirila Bike (49). Iako je kod njega nađeno pet grama kokaina, južnoafrička policija ga je ne znajući o kome se radi, a s obzirom na to da je bio svedok likvidacije, pustila da se brani sa slobode do suđenja, koje treba da počne u januaru. S obzirom na to da je njegov identitet u međuvremenu otkriven, malo je verovatno da će se Gavrić pojaviti u sudnici.

Međutim, tamošnji mediji spekulišu da se odskora ne može ući u trag još jednoj osobi sa srpskim imenom. Naime, "Mejl end gardijan" prenosi da su i ubijeni Bika i Gavrić nezvanično dovođeni u vezu sa lancem sportskih kladionica "Olimp", koji je zvanično u vlasništvu kazahstanskog biznismena Anarbeka Zaujrona.


"Zanimljivo je da je direktor 'Olimpa' Srbin Aleksandar Ivanović. On je takođe direktor i rudarske kompanije 'Premijer afrikan majning', a tu funkciju je delio sa Krisom Kouremitisom, kontroverznim biznismenom iz Johanesburga, poznatijim kao 'mister kokain'. Kouremitis je likvidiran 10. oktobra prošle godine, što je dovođeno u vezu sa zaplenom 166 kilograma kokaina na brodu u blizini Porto Elizabet, inače pošiljkom kubanskih narko-kartela", piše "Mejl end gardijan", napominjući da je Ivanoviću sada nemoguće ući u trag.


Za sada nije poznato da li je i Aleksandar Ivanović alias nekog odbeglog srpskog kriminalca, a lista je podugačka, uključujući i Milana Đuričića Mikija, koji je takođe osuđen sa Gavrićem za Arkanovo ubistvo u "Interkontinentalu", 2000. godine. Obojica su pobegli iz Srbije neposredno pred izricanje presude, u oktobru 2006.

Gavrić radio za tajnu službu?!


Mediji u Južnoafričkoj Republici uveliko spekulišu da je Gavrić radio i za tamošnje obaveštajne službe i ističu da je razotkrivanje pravog identiteta navodnog bosanskog biznismena Saše Kovačevića potvrda dugogodišnjih spekulacija o povezanosti ubijenog Bike sa istočnoevropskom mafijom.


"Veruje se da je Gavriću ponuđena Bikina zaštita i neotkrivanje njegovog pravog identiteta u zamenu za podatke i kontakte sa istočnoevropskim grupama. S druge strane, Bikine veze sa obaveštajnim službama nikada nisu dokazane, ali je njegova saradnja sa direktorom južnoafričke tajne službe Moom Šajkom zavedena čak i u javnim dokumentima", navodi "Mejl end gardijan".

2024 © - Vesti online