Petak 23.12.2011.
22:56
Beta

Rumunija: Stupio na snagu sporazum sa SAD o postavljanju štita

Raketni štit, značajan doprinos Rumunije i SAD u naporima NATO u oblasti antiraketne odbrane
 

Američki antiraketni štit biće postavljen u rumunskoj vazdušnoj bazi Deveselu, na jugu Rumunije, koja predstavlja "značajni doprinos Rumunije i SAD u naporima NATO u oblasti antiraketne odbrane", piše u danas objavljenom američcko-rumunskom saopštenju.


Prema sporazumu o postavljanju antiraketog štita, vazdušna baza Deveselu ostaje rumunska svojina, pod njenom suverenom jurisdikcijom, a SAD će imati pravo na pristup i korišćenje baze, uz poštovanje rumunskih zakona.


Sporazum o postavljanju delova američkog antiraketnog sistema u Rumuniji potpisali su 13. septembra u Vašingtonu rumunski ministar spoljnih poslova Teodor Bakonski i državna sekretarka Hilari Klinton, u prisustvu predsednika Trajana Baseskua i Baraka Obame.


Pre potpisivanja sporazuma bilo je sedam rundi pregovora između rumunske delegacije koju je predvodio državni sekretar Bogdan Auresku i delegacije SAD na čelu sa zamenicom državnog sekretara za kontrolu oružja Elen Tojšer.


Moskva smatra da je postavljanje američkog antiraketnog štita u Evropi pretnja po Rusiju.


Rumunija je više puta precizirala da je postavljanje delova antiraketnog štita u Deveselu isključivo u cilju odbrane i da nije usmereno protiv Rusije.

2024 © - Vesti online