Petak 23.12.2011.
14:51
Beta

Novčanica od 2.000 od 30. decembra u opticaju

Na licu nove novčanice je portret Milutina Milankovića, proslavljenog svetkog naučnika srpskog porekla. Izrađena je po svetskim standardima, sa najsavremenijim elementima zaštite od falsifikovanja.

Uvodi se u opticaj, kako je rekao guverner, iz praktičnih razloga kako bi se dodatno olakšao platni promet u Srbiji.

Nova novčanica kako bi se olakšao platni promet

"Novom novčanicom od 2.000 dinara smanjićemo ukupnu količinu novčanica u opticaju za oko 20 miliona komada, a time i troškove izrade za oko 170 miliona dinara, olakšaćemo poslovanje sa novcem i upotpunićemo postojeću seriju novčanica izdanja NBS", rekao je Šoškić.

On je dodao da se ne povećava ukupan iznos novca u opticaju već se samo menja apoenska struktura postojećeg novca.

"U trenutku kada je čitava evro zona u do sada nezabeleženoj krizi važno je da čuvamo naš dinar", rekao je Šoškić i podsetio da je dinar ove godine bio najstabilnija valuta u poređenju sa valutama zemalja u okruženju.

Novčanica od 2.000 dinara prvi je potpuno novi aopen koji se pušta u opticaj posle više od sedam godina. Na naličju novčanice je figura Milutina Milankovića sa fragmentima stilizovanih prikaza iz njegovih naučnih dela.

Nova novčanica uvodi se u opticaj u trenutku kada su devizne rezerve NBS, prema oceni Centralne banke, na zadovoljavajućem nivou i iznose 11,4 milijardi evra a međugodišnja inflacija nastavlja da pada. Ocenjeno je da će nova novčanica popuniti prostor između apoena od 1.000 i 5.000 dinara.

Nova novčanica je druga po vrednosti, iza one od 5.000 dinara koja se koristi od 2003. godine i na kojoj je portret Slobodana Jovanovića.

U opticaju su sada i papirne novčanice od 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1.000 na kojima su potreti Vuka Stefanovića Karadžića, Petra Drugod Petrovića Njegoša, Stevana Stojanovića Mokranjca, kao i Nikole Tesle, Nadežde Petrović, Jovana Cvijića i Đorđa Vajferta.

Krajem septembra, NBS je pustila u opticaj novčanice od deset, 20 i 200 dinara na čijem naličju je izmenjen Veliki grb Srbije.

2024 © - Vesti online