Petak 23.12.2011.
14:32
Sarajevo-x

Sarajlije: Anđelinin film je istinita priča

Scena iz filma "U zemlji krvi i meda"

Sinoć održana projekcija početak je ekskluzivnog sedmodnevnog prikazivanja filma "U zemlji krvi i meda" u Sarajevu, kojim je Anđelina Džoli debitovala kao reditelj i scenarisa. Oficijelna premijera najavljena je za februar 2012. kada će Džolijeva ponovno doći u Sarajevo.

Opisujući film portal Sarajevo-x je napisao da "iako mnogi to neće tako doživeti rediteljka ne staje ni na jednu zaraćenu stranu već prikazuje patnje i stradanja kroz koja su prolazile žene u ratu. Džolijeva nije zaboravila da istakne ni nezainteresovanost međunarodne zajednice, koja je više od tri godine nemo posmatrala ubijanje nedužnih civila".

Sarajevska publika je posle projekcije rekla da je film "izuzetno istinit".

"Izuzetno potresan film i sjajna gluma naših glumaca. Čestitam im", izjavio je glumac iz BiH Dragan Jovičić.

"Film je prepun emocija i iako sam posle rata producirao dva ratna filma, mislim da ovo ne treba da se zaboravi. Mnogo je jača poruka što je Anđelina izabrala ovu temu i sve ono što se dešavalo u BiH. Želim da svet pogleda što više ovaj film da se ovo ne zaboravi. Oprostiti da, zaboraviti ne!", rekao je na kraju projekcije producent Samir Smajić.

"Film je originalan prikaz ratnog stanja u BiH. Ovo je jedna od boljih filmskih priča o genocidu u našoj zemlji. Smatram da je režiserka pogodila pravu istinu i da bi svi građani trebalo da pogledaju ovaj film i shvate šta se dešavalo u BiH", kazao je jedan Sarajlija.

"Film me je podsetio na strahote rata i na naše unutrašnje borbe u toku agresije, kao i na borbe koje vodimo i danas", mišljenje je jedne gledateljke.

Radnja Anđelininog filma bavi se ljubavnom dramom Ajle i Danijela, koja je od samog početka osuđena na propast iz samo jednog razloga - nisu iste nacije. Mladu slikarku Ajlu na početku rata Srbi odvode u ženski logor gde se njoj i ostalim zarobljenicama odmah stavlja na znanje da ih čekaju mučenja i silovanja.

Međutim, zapovednik logora, Danijel, Ajlin predratni dečko, staje u njenu odbranu i da bi je spasa pretvara je u svoju sluškinju. Ajla u Danijelu pronalazi utočište i između njih se rađa ljubav uprkos ratu. U svom tom haosu oboje se bore sa vlastitim emocijama, strahovima i sumnjama, a ljubavna priča rođena usred kompleksnog sukoba ne može se završiti nikako drugačije do tragično.

2024 © - Vesti online