Petak 23.12.2011.
13:50
Beta

Uvedeni centri za oplakivanje vođe

Histerično plakanje i padanje na javnim mestima iz žalosti za vođom

Dramatično masovno oplakivanje svakodnevna je pojava u glavnom gradu Pjongjangu otkako je u ponedeljak objavljeno da je Kim umro, a hiljade građana, uključujući njegovog sina i naslednika na funkciji Kim Džong Una, pohrlile su da se poklone pred vođinim izloženim telom.

Centri za oplakivanje od danas su ustanovljeni u sedištima oblasnih, provincijskih i gradskih vlasti, kao i u ustanovama i preduzećima.

Severnokorejska televizija satima prikazuje snimke građana koji plaču, a državni mediji izveštavaju da su čak i mala deca stojala na ljutoj zimi naričući zbog Kimove smrti, i držeći pritom knjige bajki koje im je on poklonio.

"Žalost zbog gubitka našeg vođe je ogromna. Ali mi nećemo ostati samo na tugovanju", rekao je Asošijeted presu (AP) Sok Kil Nam (24), radnik čeličane u gradu Namfo. "Dokle god imamo velikog druga Kim Džong Una, delo poštovanog generala Kim Džong Ila će se nastaviti, i zato ćemo nastaviti da radimo; nećemo napuštati radna mesta".

Pažnja javnosti se usmerava na Kim Džong Una, neproverenog mladog sina i naslednika preminulog vođe, koji je i sam pre 17 godina dobio vlast po smrti svog oca, osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Državni mediji su brzo objavili da je mladi Kim bio na oplakivanju - što je jasan znak da ga rukovodstvo Severne Koreje podržava kao naslednika starijeg Kima i kao javno lice nacije.

Glavni list, Rodong Šimbun pozvao je juče stanovništvo u dugom uvodniku da se "okuplja, okuplja i okuplja iza velikog druga Kim Džong Una i verno podržava njegovo vođstvo". Prema pisanju lista, Kim Džong Un je "izvanredan lider naše Partije, vojske i naroda, i veliki je naslednik".

Mediji takođe tvrde da je smrt Kim Džong Ila izazvala čitavu seriju prirodnih pojava, uključujući misteriozni sjaj na vrhu jedne planine i vrlo glasno pucanje leda na jezeru.

Zvaničnici Južne Koreje i SAD, koji su isprva bili napeti zbog mogućnosti da se Severna Koreja destabilizuje, sada ocenjuju da prenos vlasti na Kim Džong Una protiče glatko, a na granicama je mirno.

2024 © - Vesti online