Petak 23.12.2011.
10:50
RTS

Da je predsednik sa svima bi zaratio

Blago Amerikancima ako on postane predsednik

Republikanski kandidati nastavili su sa svojim predizbornim nadmetanjem u samo njima svojstvenom stilu. Jedan od vodećih republikanskih kandidata Mit Romni izneo je svoje mišljenje, između ostalog, o Baraku Obami, Vladimiru Putinu i Kini.

Ljubi ga Buš

 

 

Bivši američki predsednik Džordž Buš Stariji rekao je da je Mit Romni najbolji izbor u trci za predsednika 2012. godine.
"On je fina osoba. Mislim da je veoma ozbiljan, odgovoran i razuman", rekao je Buš.
Romni je istakao da mu je susret sa bivšim prvim čovekom Bele kuće veoma bitan, uz reči da je Buš "njegov istinski heroj".

O svom predsedniku Romni je rekao da je pogrešio što je povukao sve vojnike iz Iraka i da će zbog toga ta zemlja ponovo biti uvučena u nove konflikte. Republikanski kandidat strahuje da će potpuno napuštanje Iraka bez ostavljanja "stabilizacionih" snaga dovesti u pitanje teško postignute uspehe koje je vojska SAD ostvarila u toj zemlji.

"Nadam se da se ovo neće desiti. Nadam se da će Irak ostati stabilan. Ukoliko se to, ipak, desi biće Obamina greška što nije postigao dogovor da ostane 10.000 do 30.000 vojnika", rekao je Romni u intervjuju Rojtersu.

Pored Obame i Iraka, Romni je kritikovao i ruskog premijera Vladimira Putina. Oslovljavajući ga sa "predsednik" Putin, Romni je rekao da se ruski premijer vratio "zagrejanoj retorici iz prošlosti" što, prema njegovim rečima, "dovodi u opasnost stabilnost i mir u svetu".

Posle Putina republikanski kandidat se okrenuo i Kini, zapretivši vlastima u Pekingu da njihovo ponašanje neće proći "nekažnjeno". "Kineske vlasti moraju da priznaju da manipulišu svojom valutom, da kradu intelektualnu svojinu i da podržavaju hakerske napade", rekao je Romni, i dodao da se "mora odgovoriti na takvo ponašanje Pekinga".

Kao zaključak naveo je da najmnogoljudnija zemlja sveta mora više da se pozabavi Severnom Korejom i pomogne vlastima u Pjongjangu.

2024 © - Vesti online