Petak 23.12.2011.
10:04
Beta

Avganistan napustilo 10.000 Amerikanaca

Amerika polako vraća svoje vojnike sa Bliskog istoka kućama

To povlačenje je prvi korak u ostvarenju plana da se polako okonča rat, uprava nad bezbednošću preda avganistanskim snagama i okonča borbena uloga međunarodnih vojnika do kraja 2014.

Vojni zvaničnici SAD naveli su da je trenutno u Avganistanu ostalo 91.000 američkih vojnika, u odnosu na 101.000 koliko ih je bilo u junu.

Predsednik SAD je pre šest meseci, objavljujući da se "plimni ratni talas smanjuje" najavio povlačenje 10.000 vojnika do kraja godine, i još 23.000 do kraja sledećeg leta.

Toj odluci su se zvaničnici vojske prvobitno suprotstavili, navodeći da SAD povlače preveliki broj vojnika, i to prebrzo, naročito imajući u vidu predviđeno povlačenje do kraja sledećeg leta koje pada pre kraja sezone borbi koje mogu da potraju čak do novembra.

Šef Pentagona Leon Paneta, međutim, tokom svog prošlonedeljnog puta u Avganistan, rekao je tamošnjim američkim vojnicima da su SAD dostigle prekretnicu u ratu, i da pobeđuju.

Ali realnost na istoku Avganistana, na granici sa Pakistanom, opovrgava to viđenje Panete. U tom području nasilje se i dalje nastavlja. Problem je, kako ocenjuje agencija AP, i korupcija u vladinim krugovima, slaba ekonomija i bojazni da avganistanske snage neće biti spremne da preuzmu brigu o bezbednosti u zemlji kad američki i NATO vojnici odu.

2024 © - Vesti online