Petak 23.12.2011.
09:49
Alo

"Da se Sveti Sava 1219. registrovao policiji ništa od ovog ne bi bilo"

Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije

"Mi smo u Crnoj Gori opstali osam vekova u svim pravnim sistemima, a sada od nas traže da se registrujemo u MUP- Crne Gore kao nova verska zajednica. To je opravdanje države za progon našeg sveštenstva. Mitropolija je bila priznata i uvažena u svim pravnim sistemima, pa čak i u doba viševekovnog turskog ropstva i mi sada ne smemo poništavati i brisati svoj pravni kontinuitet", rekao je za "Alo" vladika Joanikije.

On kaže da se ovakav policijski tretman sveštenstva "ne može okvalifikovati nikako drugačije, osim kao nasilje nad crkvom i životima sveštenika što nije dobro ni za SPC ni za Crnu Goru".


Zahtevi sveštenika i monaha SPC za privremeni boravak u Crnoj Gori su odbijeni, jer nisu imali potrebnu dokumentaciju, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović. Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore je u državnom parlamentu izjavio da je do sada odbijeno 35 zahteva sveštenika i monaha SPC za privremeni boravak zato što je ova crkva registrovana u Srbiji.


Poslanik Nove Budimir Aleksić kaže da je nepristojno tražiti da SPC dokazuje svoje prisustvo u Crnoj Gori. "Po logici ministra, za sve je kriv Sveti Sava što 1219. godine, kada je osnovao Pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, nije otišao u policijsku stanicu da se prijavi i registruje", rekao je Aleksić.

Strazbur: Srbija će svedočiti o imovini SPC


Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je zahtev Podgorice da se iz predmeta isključe spisi koje je Vlada Srbije dostavila o imovini SPC u Crnoj Gori. To praktično znači da je, u procesu koji vodi Eparhija budimljansko-nikšićka protiv Crne Gore, za povrat oduzete imovine Srbiji potvrđen status prijatelja suda, a njeno viđenje situacije oko imovine biće uzeto u obzir prilikom odlučivanja.

2024 © - Vesti online