Nedelja 25.12.2011.
11:00
Vesti

Zulumi na Kosovu sve nesnosniji

"Zulumi su na Kosovu svakog dana sve gori i sve nesnosniji. Raseljavanje srpskog življa sve jače raste. Raseljavaju se sad već i stanovnici varoši. Pre četiri dana desio se u Gnjilanu slučaj koji zadivljuje drskošću, a koji ujedno svedoči koliko su vlasti ravnodušne prema svima ovim zulumima.

Arnautin Salim čauš oteo jednome Srbinu ženu i vukao je po planini, terajući je silom da se poturči. Po zakonu morao je dovesti u Gnjilane u učumat da pred kajmakom i sveštenikom izjavi da hoće da se turči.

Došli su bili i njen otac Stanko iz sela Vitine i majka joj. Ona je izjavila da neće i onda je Salim čauš u sred učumata, gde je bilo puno sveta i zaptija, potegao pušku i ubio najpre oca, pa onda majku ženinu. Niko ga nije dirao i danas još nije uhvaćen. Ovolika drskost od strane razbojnika i ovolika ravnodušnost od strane vlasti, koja propušta razbojnika da se skloni, dovela je stanovništvo u veliku uzrujanost i oseća se sada jak pokret za iseljavanje.  (Branislav Nušić, konzul u Prištini 1894)

2024 © - Vesti online