Četvrtak 22.12.2011.
16:23 >> 17:49h
Beta, Mondo

Francuska usvojila zakon o genocidu nad Jermenima

Usvojen nacrt zakona, koji predviđa godinu dana zatvora i 45.000 evra kazne za svako javno negiranje genocida, među kojima i jermenski 1915. godine (foto:arhiva)
 

Velika većina poslanika glasala je za nacrt zakona, koji predviđa godinu dana zatvora i 45.000 evra kazne za svako javno negiranje genocida, koji je zakonom

Jermenija zahvalna Francuskoj zbog zakona

Šef jermenske diplomatije Edruard Nalbadijan izrazio je danas zahvalnost Francuskoj čiji su poslanici usvojili nacrt zakon o kažnjavanju poricanja genocida.

priznat. Pritom, Francuska priznaje dva genocida: prema Jevrejima u drugom svetskom ratu i prema Jermenima, ali je do sada samo kažnjavala za poricanje prvog genocida.

Kako bi zakon bio u potpunosti usvojen, tekst treba da odobri i Senat (gornji dom parlamenta), ali se još ne zna datum glasanja.

Francuska je 2011. godine priznala postojanje genocida Otomanskog carstva nad Jermeninima između 1915. i 1917. godine, kada je stradalo, prema Jermenima, 1,5 miliona ljudi.

Protest Turaka protiv zakon o poricanju genocida: Turska odbacuje termin genocid i smatra da je broj ubijenih Jermena preuveličan
 

Turska priznaje da je poginulo do 500.000 Jermena, ali tokom sukoba i njihove nasilne deportacije prema Iraku, Siriji i Libanu, tada takođe pod Otomanskim carstvom.

Turska opozvala ambasadora iz Pariza

Turska je opozvala svog ambasadora iz Pariza Tahsina Burdžuoglua, posle današnje odluke francuskog parlamenta da usvoji zakon kojim će se ubuduće kažnjavati oni koji tvrde da nad Jermenima nije izvršen genocid. Naime, Turska odbacuje termin genocid i smatra da je broj ubijenih Jermena preuveličan, a ukazuje i da je u tom sukobu žrtava bilo na obe strane.

Turska je pre dva dana zapretila da će početi da osuđuje "francuski kolonijalizam" na međunarodnim skupovima kao uzvratnu meru na plan Francuske da proglasi krivičnim delom poricanje da su masovna ubistva Jermena u Otomanskoj Turskoj bila genocid.

Prekinuti kontakti

Pošto je opozvala ambasadora iz Francuske, Turska je prekinula i zvanične kontakte i vojnu saradnju s Francuskom. Turski premijer Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Turska prekida vojnu saradnju s Francuskom otkazivanjem zajedničkih manevara i ograničavanjem francuskih vojnih letova. Turski premijer je rekao da bi mogle biti uvedene i dodatne mere.

2024 © - Vesti online