Četvrtak 22.12.2011.
10:01
Srna

Šojgu: Rusija ne priznaje prištinsku vlast

"Oni koji su blokirali konvoj kamiona hteli su da de fakto priznamo vlasti u Prištini i da carinjenje tereta prođemo uz pomoć kosovske carine umesto uz pomoć predstavnika EU", rekao je Šojgu u intervjuu "Rosijskoj gazeti".

Ne pristajemo na ucene: Sergej Šojgu
 



On je objasnio da bi ljudi iz konvoja, u slučaju takvog priznanja, "dobila pečate, vize i propusnice".

"Nismo pristali na to. Ovim problemom su se bavile naše diplomate. Kao rezultat uspjeli smo da humanitarnu pomoć isporučimo onima kojima je i namenjena", rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, drugi konvoj stigao je u Niš, jer veliki broj izbeglica u ovoj regiji i dalje ima potrebu za hitnom humanitarnom pomoći.

Šojgu je podsetio da je ruski konvoj, u skladu sa Rezolucijom UN 1244, dovezao pomoć Srbima iz Kosovske Mitrovice i da to nije prva humanitarna akcija na Kosovu i Metohiji.

"Ali, ovog puta je za nas sve ispalo dosta neočekivano", rekao je ruski ministar.

"Vodili smo velike konvoje u ovaj region i pre toga, za vreme NATO bombardovanja. Tada smo imali poteškoća sa Mađarima koji su tek bili ušli u NATO, na granici Mađarske i Srbije", objasnio je Šojgu.

Konvoj od 27 kamiona ruske humanitarne pomoći za Srbe na Kosovu, koji je na Jarinju zadržan nekoliko dana, stigao je 16. decembra u Zvečan gde je pomoć predata predstavnicima Crvenog krsta Kosova i Metohije radi dalje distribucije.

Oko 300 tona humanitarne pomoći iz Rusije za Srbe na Kosovu sastoji se od hrane, ćebadi, odeće, obuće i agregata.

2024 © - Vesti online