Četvrtak 22.12.2011.
00:13
Danas

Veselinović se sklonio od Euleksa?

Kako Danas nezvanično saznaje u severnoj Mitrovici, u tom gradu je, i u srpskim i u međunarodnim krugovima, najaktuelnija spekulacija da je Zvonku Veselinoviću dojavljeno iz bezbednosnih krugova u Beogradu da Euleks sprema njegovo hapšenje zbog organizovanja nereda i napada na pripadnike Kfora na barikadama kod Jarinja i sela Jagnjenica na severu Kosova.

Zvonko Veselinović

Prema nezvaničnim informacijama, Veselinoviću je iz Beograda poručeno da je bolje za njega da bude uhapšen u Srbiji, zbog sumnje da je švercovao oružje, jer je to blaže krivično delo od onog za koje bi ga teretio Euleks.

Takođe, Veselinoviću je navodno garantovano da će u Srbiji imati "fer suđenje", za razliku od kosovskog pravosuđa, koje bi bilo pristrasno.

Takođe prema nezvaničnim informacijama, Veselinović je viđen ujutru na dan hapšenja u kafiću u Kosovskoj Mitrovici, gde je pio kafu, i ništa nije ukazivalo na to šta će se desiti koji sat kasnije. Izvor tvrdi da je Veselinović redovno odlazio u centralnu Srbiju, ali "alternativnim putem". Kako piše ovaj list, na tim putevima je prisutna samo srpska policija, i to na delu centralne Srbije.

Kako saznaje u Euleksu, nije bilo koordinacije srpske policije i te misije EU pri hapšenju Veselinovića. Izvor u Euleksu navodi da je njima iz Beograda stalno ukazivano da srpski državni organi nemaju dovoljno dokaza protiv Zvonka Veselinovića kako bi bio procesuiran.

Braća Veselinović nalaze se "na tapetu" medija u Prištini i Beogradu već nekoliko meseci, koji ih uglavnom označavaju kao vođe organizovanog kriminala na severu Kosova.

Nedavno je i komandant Kfora Erhard Drevs zvanično izjavio da je Zvonko Veselinović glavni organizator septembarskih nereda na Jarinju, dok je nasilnu grupu u Jagnjenici, krajem novembra, navodno predvodio njegov brat Žarko.

Nakon tih optužbi, Euleks je protiv Zvonka pokrenuo istragu zbog organizovanja nereda. On je više puta demantovao te tvrdnje, kao i spekulacije da je šef "podzemlja".

U brojna krivična dela s kojima se Zvonko Veselinović povezuje su šverc goriva, trgovina oružjem i drogom, ali i pretnje šefu beogradskog tima za dijalog s Prištinom Borislavu Stefanoviću, koji zbog toga navodno nije smeo da ide na neke barikade, piše list Danas.

2024 © - Vesti online