Četvrtak 22.12.2011.
08:00
Vestionline

Navike turista zbog kojih domaćini lude

London - Stanovnike Londona neverovatno izluđuju turisti koji se švercuju u gradskom prevozu i pokušavaju da prevare sistem. Umesto da plastificiranu propusnicu, ili kartu jednostavno prinesu čitaču neki pametnjakovići pokušavaju da se švercuju gurajući u automat papirnu kartu. E na to ni Britanci ne mogu da se prave Englezi.
 

Barselona - More, sunce, odmor, hormoni - sve to Španci, to jest Katalonci, razumeju jer to ih okružuje čitavog života. Ali to ne znači da treba po ceo dan po gradu da se šetaju polu goli, što turisti inače rade. Po prodavnicama, restoranima, kafićima do skoro je bilo moguće videti strance u kupaćim kostimima i papučama. Zbog toga je Barselona uvela komunalnu kaznu od 300 do 500 evra za golišave turiste.

Kopenhagen - Stanovnici glavnog grada Danske jako su ponosni na bronzanu statuu Male sirene smeštenu u gradskoj luci, koji je postao simbol grada. Međutim, turisti često očekuju spektakularni kip veličine Kipa slobode u Njujorku. Upravo razočarana lica turista domaćinima idu jako na živce. "S obzirom da se i zove Mala sirena, ne bi trebalo da budete toliko iznenađeni", jedan je od komentara stanovnika Kopenhagena. 
 

Mumbaj - U indijskom Mumbaju morate jako da pazite da vas ne čuju da njihov spomenik Vrata Indije zovete Indijskim vratima, što je sasvim drugi spomenik, i to u Nju Delhiju. Delhi im je već trn u oku jer dobija više državnih sredstava. "Nazvati tako naš kultni spomenik je svetogrđe!", pišu na svom blogu stanovnici Mumbaja.

Moskva - Moskovljani imaju verovatno najčudniji prigovor. "Turiste je lako prepoznati jer se stalno smeju. To iritira većinu Moskovljana", piše na jednom sajtu.

Rim - Rimljani u stopu prate Moskovljane. Naime, strašno ih nerviraju turisti bez prigovora. "Zaboravljaju da je to moderan grad. Tragajući za autentičnim rimskim iskustvom, turisti prihvataju loše usluge i bezobrazno ponašanje kada bi trebalo da kažu 'dosta'", stoji na moscerina.com.

2024 © - Vesti online