Sreda 21.12.2011.
22:14
Beta

Opozicija: Menjati kosovsku politiku

Slobodan Samardžić

"Rezultati dijaloga Beograda i Prištine štete interesima Srbije i Srba na Kosovu", ocenio je potpredsednik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić u debati "Kosmet - gde je rešenje", na Fakultetu političkih nauka.

Samardžić je ukazao da prvi korak ka rešavanju kosovskog problema treba da bude prekid politike vođene do sada.

"Na taj način bi se pokazalo Evropskoj uniji koja je posrednik u ovoj stvari, da Srbija neće da igra igru u jednom teatru čije se finalezna. A finale je da Kosovo postane nezavisno, a da Srbija ostane bez Kosova", smatra Samardžić.

Kao korake koji bi doprineli rešavanju problema, Samardžić je naveo poništenje dogovora koje su u Briselu postigli pregovarači dve strane i pokretanje "diplomatske akcije" za nastavljanje pregovora prekinutih 2007. godine.

Član predsedništva Liberalno-demokratske partije (LDP) Zoran Ostojić je istakao da se LDP ne zalaže za nezavisnost Kosova, već za promenu politike prema Kosovu, i da se obezbede što bolji uslovi za život Srba koji tamo žive.

"Mi smo 2005. i 2006. godine govorili: 'Molimo vas pregovarači, ne trošite pregovore na fantaziju da će zastava Srbije biti na Prokletijama, već ih iskoristite da poboljšate položaj Srba na Kosovu' ", rekao je on.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Martinović je dodao da ta partija smatra da se u politici prema kosovskom problemu treba "osloniti na iskrene prijatelje Srbije u inostranstvu, poput Rusije". Martinović je kazao da treba sprovesti Ustav Srbije i rezoluciju UN 1244 kojima se, kako smatra, potvrđuje da su Kosovo i Metohija sastavni i neotuđivi deo Srbije.

2024 © - Vesti online