Sreda 21.12.2011.
17:24
Vestionline

"Ne možemo u EU bez priznanja Kosova"

Jeremić: Ne možemo na baš sve da pristanemo

Jeremić je na debati Srbija i EU rekao da do sada niko u uticajnim centrima moći nije razmislio o bilo kojoj drugoj mogućnosti za Kosovo, osim da Srbija prihvati Ahtisarijev plan i na kraju prizna nezavisnost Kosova "u punom formalnom smislu te reči".

On je rekao da Srbija u decembru nije mogla da ostvari status kandidata za članstvo u EU bez "eksplicitnog odustajanja" od Rezolucije 1244.

"Pokazali smo veliku fleksibilnost i spremnost da se pronađu rešenja kroz dijalog sa Prištinom, ali ne možemo da ispunimo tu vrstu zahteva", istakao je Jeremić.

UN se opire rezoluciji o trgovini organima

 

Vuk Jeremić je rekao da u Savetu bezbednosti UN postoji veliki otpor za usvajanje rezolucije koju je inicirala Srbija, o uspostavljanju međunarodnog mehanizma za istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, o čemu će biti reči na današnjim konsultacijama u Njujorku.

"Otpor uspostavljanju pune transparentnosti kada je reč o istrazi o trgovini ljudskim organima predstavlja čin moralne abdikacije pred okorelim kriminalcima i ratnim zločincima", poručio je Jeremić.

"Srbija nema nameru da na bilo koji način guši učešće i glas Prištine na regionalnim forumima. Ali, druga strana insistirala je da to ne bude pitanje učešća već članstva, a mi na to ne možemo da pristanemo", rekao je on.

Šef srpske diplomatije ponovio je da se spoljna politika Srbije neće menjati ni posle odluke Evropskog saveta 9. decembra i da ostaju ista četiri prioriteta: evropske integracije, teritorijalna celovitost, regionalna saradnja i ekonomska diplomatija.

"Nastavak evropskog procesa, reforme društva treba da ostanu prioritet za sve buduće vlade, a za ovu sigurno ostaju", poručio je Jeremić.

Napominjući da možda treba biti suzdržan u predviđanjima u vezi sa dobijanjem statusa kandidata u martu 2012, on je ukazao da je daleko važnije nastaviti reformski proces, koji vodi ka ostvarenju članstva u EU.

"Bez obzira na to šta se bude dogadjalo, treba strpljivo da nastavimo sa izgradnjom društva koje će biti kompatibilno sa evropskim okruženjem", naglasio je šef srpske diplomatije.

2024 © - Vesti online