Sreda 21.12.2011.
16:13
Novi magazin

Đilas: Narodu je muka klasičnih političara

''Narodu je malo muka od klasičnih političara. Zato je Zoran Janković dobio izbore u Sloveniji. Voleo bih da u svom životu jednog dana dođem do toga što je Janković uradio'', rekao je Đilas za Novi magazin, na pitanje da li bi se odlučio za karijeru Jankovića, koji je kao gradonačelnik Ljubljane pobedio na parlamentarnim izborima i ima velike šanse da bude premijer.

Ne bih se kandidovao za treći mandat kao gradonačelnik: Dragan Đilas


Đilas je rekao da hoće, ako mu Beograđani daju poverenje, još jedan mandat da radi na mestu gradonačelnika, a da se za treći mandat neće kandidovati. on je ocenio da najbolji posao za Demokratsku stranku radi kad Beograd dobro funkcioniše i naglasio da ne postoji mogućnost da stranka kaže da bude nešto što on neće.


Na opasku novinara da stranka može da gleda drugačije, pragmatično, on je odgovorio da "nije dobro da se od Dragana Đilasa pravi supermen".


"Nisam siguran da sa ovim iskustvom u Beogradu i svim što sam ranije radio u životu znam dovoljno da budem dobar premijer", istakao je on.


Ali, kako je dodao, "znam sigurno da Tomislav Nikolić sa onim što je on radio u životu ništa ne zna o tome i da bi bilo veoma loše da on bude premijer".


''Ako se niko u Vladi, osim Bože Đelića, ne oseća odgovornim (za nedobijanje kandidature) verujem da je to problem svih nas u DS o kojem treba da pričamo, a ne dilema da li je pametno smeniti ili ne smeniti jednog ili dva ministra pred izbore'', rekao je Đilas.


Gradonačelnik Beograda kazao je da je na nedavnom Glavnom odboru od stranke tražio da na republičkom nivou kandiduje ljude za koje će građani glasati kao za sposobne ljude sa imenom i prezimenom, a ne za stranačku listu.


U tom kontekstu bio sam vrlo oštar, rekao sam nekima da se direktno kandiduju imenom i prezimenom za vlast u svojoj opštini ili gradu, a ne da se kriju iza Demokratske stranke. Ako im građani ne daju podršku, neka se sklanjaju iz politike, rekao je Đelić.


Prema rečima Đilasa, Đelić je sve učinio, uz napore Kancelarije za pridruživanje, da Srbija dobije kandidaturu, ali da nije dobijena zbog problema na severu Kosova i Metohije.


Rekao sam da je to što nam je uradila Nemačka duboko nepravedno, jer Srbija je po svemu zaslužila status kandidata, rekao je Đilas.


Kad je Kosovo u pitanju opet idemo u dve krajnosti, jedna je da ne treba uopšte da pričamo sa Albancima, a druga da im odmah sve damo. Moramo da sednemo i pričamo, jer ćemo u suprotnom izgubiti sve. Sever Kosova nikakvim planom ne može da dobije manje nego što sada ima, a to je da je de facto Srbija, rekao je Đilas za Novi magazin.

2024 © - Vesti online