Sreda 21.12.2011.
10:17
Beta

Severnokorejska vojska u stanju pripravnosti

Vojska Severne Koreje
 

Napetost u severoistočnoj Aziji porasla je u trenutku kada na vlast u Severnoj Koreji dolazi Kimov 28-godišnji sin Kim Džong Un, kao predvodnik vojske od 1,2 miliona ljudi i zemlje sa nuklearnim naoružanjem i balističkim raketama.

U akciji koja će verovatno izazvati bes severnih suseda, južnokorejski aktivisti poslali su na sever ogromne balone sa desetinama hiljada propagandnih listića, a među porukama na njima je protivljenje naslednom prenosu vlasti u Severnoj Koreji.

Kim Džong Il vladao je tom zemljom 17 godina, nasledivši vlast od oca, osnivača nacije i doživotnog predsednika Severne Koreje Kim Il Sunga, koji je umro 1991. Kim Džong Un u javnosti se pojavio prošle godine i misterija je za veći deo sveta.

Obaveštajne službe u Seulu imaju informacije da njihovi severni susedi sada rade na konsolidaciji moći Kim Džong Una i da je vojska stavljena u stanje pripravnosti posle smrti Kim Džong Ila, rekao je poslanik u južnokorejskom parlamentu Kvon Joung-se.

Južnokorejski vojni zvaničnici, koji su zahtevali da ostanu anonimni, potvrdili su da je severnokorejskoj vojsci naređeno da bude na oprezu, ali i da to ne znači da se trupe razmeštaju.

Pjongjang je u ponedeljak saopštio da je Kim dva dana ranije umro od jakog srčanog udara u 69. godini.

Kvon je kazao da je parlamentarni komitet za obaveštajne poslove dobio informacije da su se visoki vojni zvaničnici Severne Koreje zakleli na odanost Kim Džong Unu i da je po gradovima razmešten dodatan broj pripadnika bezbednosnih snaga.

Prema izveštaju ministarstva odbrane dostavljenom parlamentu, u kojeg su neki novinari imali delimičan uvid, izvestan broj vojnih jedinica se vratio u baze sa zimskih vežbi posle Kimove smrti. Period žalosti počeo je u brojnim bazama u zemlji. Ipak, nisu primećeni veći pokreti vojske.

Prema prvim izveštajima iz Severne Koreje, tranzicija vlasti na Kim Džong Una je počela. Kim mlađi predvodio je kolonu zvaničnika koja se u utorak poklonila telu Kim Džong Ila izloženom u staklenom sanduku nedaleko od balzamovanog tela njegovog oca Kim Il Sunga koje na tom mestu stoji od smrti 1994.

Severna Koreja proglasila je 11-dnevnu žalost koja će kulminirati sahranom Kim Džong Ila 28. decembra.

2024 © - Vesti online