Sreda 21.12.2011.
09:35
Srna

Pritvorena bivša vlasnica Jugohemije

Smiljka Mileusnić Adžić - bivša direktorka Jugohemije
 

Bivša direktorka "Jugohemije" saslušana je pred istražnim sudijom Specijalnog suda po zahtevu za proširenje istrage o malverzacijama prilikom uvoza vakcina protiv novog gripa 2009. godine, potvrdila je portparol ovog suda Maja Kovačević, prenose beogradski mediji.

Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević rekao je da se istraga vodi i protiv ranije procesuiranih, bivše direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlane Vukajlović, direktora kompanije "Jugohemija farmacija" Vladimira Gravare i direktora "Detapa" Ljubomira Pavićevića.

Pročitajte još: Afera vakcina: Specijalni tužilac zaštitio pojedince od istrage

Radisavljević je istakao da od dokaza koji budu prikupljeni tokom istrage zavisi da li će biti proširena na još neka lica.

Budžet Srbije oštećen je za 1,27 miliona evra zbog afere oko nabavke vakcina.

Zahtev za proširenje istrage protiv Smiljke Mileusnić-Adžić, sestre bivše potpredsednice "Delta holdinga" Milke Forcan, sudu je podnelo Tužilaštvo za organizovani kriminal 14. decembra posle čega je zakazano njeno saslušanje.

Tokom istrage, Tužilaštvo je došlo do podataka na osnovu kojih je od Suda zatražilo da istragu proširi na Smiljku Mileusnić-Adžić, koja je bila direktorka "Jugohemije" u vrijeme kada je preko ćerke-firme "Jugohemije farmacije", Zavod za zdravstveno osiguranje ugovorio isporuku tri miliona doza vakcina švajcarskog "Novartisa".

Tužilaštvo sumnja da "Jugohemija farmacija" nije ispunjavala uslove za taj posao jer nije bila proizvođač, niti ovlašteni distributer vakcina.

Beogradska policija uhapsila je 19. septembra Svetlanu Vukajlović, Vladimira Gravaru i Ljubomira Pavićevića u okviru istrage o malverzacijama prilikom nabavke vakcina protiv novog gripa. Kompanije "Jugohemija farmacija" i "Detap" učestvovale su u nabavci "Novartisovih" vakcina protiv gripa.

2024 © - Vesti online