Sreda 21.12.2011.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto:

Deo novca za doček Nove godine

- Kao kec na desetku, taman pred praznike! - uzvikuje Dejan dok im uručujemo stalnu donaciju anonimnog dobrotvora, ovog puta za dva meseca, u isnosu od 80 evra.


Majka Vesna ga upozorava da imaju dug za drva od 30 evra i to moraju da vrate.
- Nisam zaboravio, ali ostaće nam dovoljno da sebe počastimo. Nama ne treba mnogo - kaže Dejan.


Njima su dobrotvori promenili život, da njih nije bilo ko zna kako bi se njihova sudbina odvijala.

Kupićemo akumulator: Dejan Milošević sa majkom Vesnom


- Sinoć sam se setila kad su, baš u ovo vreme, došli reporteri "Vesti" kod nas, davne 2004. godine. Taman smo se ilegalno uselili u stan u zgradi Jumka. Ostalo je 40-ak porodica i do danas nema struje, vode i kanalizacije - seća se Vesna.


Seća se i da su im prijatelji uneli u stan jedan mali krevet, jastuk, ćebe i dva jorgana.
- Dejana je uhvatio taj vijetnamski sindrom, nismo imali para za lekove niti za hleb. Danju smo gladni lutali gradom, grejali se u hodnicima Robne kuće, uveče dolazili, obučeni se pokrivali jorganima. Krila sam suze od Dejana, mislila sam da je to naš kraj. Ali, eto vas, a potom čitalaca "Vesti", bog im pomogao i zdravlja dao. Oni su nam vratili sve: veru, ponos, dostojanstvo. Imamo za lekove, da pojedemo i da se obučemo - zahvaljuje Vesna svim dobrotvorima.


Posebno ovom anonimnom zbog koga smo se sreli. Svakog meseca šalje 40 evra, zna da nisu ona i Dejan jedini koje pomaže i da se retko desi da se dve donacije susretnu.
- Kao u stara dobra vremena kada sam računala na platu, tako sada planiram mesec sa ovih 40 evra. Ako stigne još neka donacija ili nešto iz Jumka, mi smo na konju - nastavlja Vesna dok čekamo Dejana koji u biblioteci menja knjige.


Mladić stiže i ne odustaje od namere da odmah počnu kupovinu za pripremu dočeka Nove godine.


- Prvo da kupimo gorivo za akumulator kako bismo gledali televiziju, jer još uvek struju nemamo - kaže i odmah dodaje da taj luksuz mogu sebi da dozvole jer je stiglo duplo više novca nego što su očekivali.


- Bože, sve je skupo... Ali, pomalo od svega moći će. Komad mesa sa krompirom, to Deki mnogo voli, te za meze po 200 grama suvog mesa i čvaraka, malo salate i da ja napravim neki kolač. Uživaćemo! U ponoć ćemo dobrotvoru i njegovoj porodici poželeti sreću i zdravlje - poručuje majka Vesna.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online