Sreda 21.12.2011.
12:00
S. Sarajlija - Vesti - Foto:

Hranite nas, oblačite, lečite, grejete...

Naša čitateljka Vida Gordana, Beograđanka koja poslednju deceniju živi u Torontu, poželela je da novčano pomogne ovoj mnogoljudnoj kosmetskoj familiji.


- Svakog dana na Humanitarnom mostu pojavi se dete, roditelj, usamljeni starac ili starica koji kao da baš od mene očekuju pomoć. Ponekad uprem prst i kažem sebi da ću tom dečaku pomoći da ode na operaciju, a već sutra dočeka me njegova vršnjakinja, molećivog pogleda...

I tako iz dana u dan. Ali više neću da odlažem. Izdvojila sam 100 kanadskih dolara. Pozvala sam da mi kažete da li je porodica Stanojković pravi izbor ili je u ovom času pomoć nekom drugom potrebnija - rekla je Vida Gordana novinarima Humanitarnog mosta, još uvek u dilemi.

Oni su i Vaša deca: Ljiljana Stanojković sa sinovima i ćerkama


 

Naš odgovor je bio da neće pogrešiti bilo koga da izdvoji sa ove stranice. Čuveni ruski pisac Tolstoj je zapisao da su sve porodice srećne na isti, a nesrećne na svoj način.

Tako je i sa štićenicima Humanitarnog mosta. Porodica Stanojković živi u tridesetak kvadrata kućerka zidanog od oplate, u kome duva sa svih strana. Istina, u istim uslovima su stotine hiljada njihovih sunarodnika u Srbiji i RS.

Stanojkovići se razlikuju od njih po tome što je već duže od godinu dana otac Radovan u postelji, a najstarija muška glava, 17-godišnji Jovica maloletan i nije u stanju da izdržava devetoro braće i sestara, olakša teret majci Ljiljani i umanji glavobolje ocu, posledicu koliko nesreće toliko i brige za suprugu i potomstvo.

U štofu, vuni i krznu

 

Stanojkovići su istog dana dobili novčani prilog Vide Gordane iz Toronta i dva paketa Ksenije Naumović iz Ciriha.

 

- Jovica, moja desna ruka, mi je pomogao da sve donesem kući iz Štrpca. Zato sam se mnogo obradovala trenerkama, duksevima, jaknama, patikama i dubokim cipelama za njega, kao da ih je sam sve birao i probao. I mi ostali utopljeni smo u štofanu i vunenu odeću i krznom postavljenu obuću. Izdvojila sam nešto i za najstariju ćerku. Ankica je udata, ali je ne odvajam od druge dece - kaže Ljiljana Stanojković i ističe radost šestogodišnjeg Darka i petogodišnjeg Jugbogdana kada su otkrili da u paketima ima i igračaka.

 

Specijalno priznanje

 

- U pismima koja mi prosleđujete sa donacijama vaših čitalaca, čitam da mi odaju priznanja, zovu me majkom herojem, majkom hrabrost, traže da se na mene ugledaju sve srpske majke. Hvala im mnogo. Posle rođenja šestog deteta dobila sam Orden "Majke Jugovića" od episkopa raško-prizrenskog. Veoma sam ponosna na njega iako sam od tada rodila još četvoro dece, što je prošlo nezapaženo. I to govori koliko se situacija na Kosovu pogoršala... - zamišljeno kaže Ljiljana Stanojković.


- Roditi desetoro dece, pravi je podvig! Ljiljana Stanojković zaslužuje sva priznanja.

Njenom suprugu želim brzo ozdravljenje, a deci da ostanu ovako zdravi, složni i da ne zaborave, kad budu imali mnogo više nego danas, da se na isti način raduju malim stvarima - poručila je dobrotvorka Stanojkovićima.


Poruka je preneta, a po preuzimanju donacije Ljiljana Stanojković nam je rekla, uvek puna duha, kao da joj u životu teku samo med i mleko:


- Čitaoci "Vesti" ne samo da nas hrane, greju, obuvaju i oblače, decu školuju, nego nas i obrazuju. Ranije sam znala samo za američke dolare, onda saznadoh za australijske i njih najčešće dobijam. Kad mi je prvi put najavljena donacija u kanadskim dolarima bila sam potpuno zbunjena. Mnogo, mnogo hvala gospođi Vidi Gordani. U kući gde ima mnogo dece, ima i radosti, ali treba i mnogo para.


Koliko će Ljiljana Stanojković novca imati, zavisi od dobre volje naših čitalaca. Ona će ga i dalje trošiti na negu bolesnog muža i činiti će sve da joj deca imaju tri obroka dnevno kako bi sačuvali zdravlje.
 

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na e-mail adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta telefonom na br.: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online