Utorak 20.12.2011.
17:37
Srna

Britanska arhiva čuva sve - od heroina do mumuficiranih pacova

Možda je zaostala bočica od šerloka Holmsa

Ovaj spis koji se odnosi na drogu, podveden pod klasu "A", sadržavao je dokumentaciju sudskog slučaja iz Konzulata Velike Britanije u Kairu iz 1928. godine.

Prah, koji je pronašao neimenovani zvaničnik tražeći neku dokumentaciju, poslat je na analizu a pošto je potvrđeno da je reč o heroinu, droga je predata policiji, javlja BBC.

Torbica sa manje od jednog grama heroina, podeljenog u 19 kesica, zamenjena je fotografijom i ovaj sudski spis sada je ponovo dostupan javnosti.

Direktor Nacionalne arhive Džef Džejms rekao je da ovo ukazuje da se u bogatoj arhivi može pronaći još ovakvih stvari. "S vremena na vreme, neobični i povremeno vredni predmeti budu neočekivano pronađeni među 11 miliona slučajeva, ali nalazi ove vrste su izuzetno retki", kaže Džejms.

Nacionalna arhiva stavila je na raspolaganje javnosti dokumentaciju i spise stare više od 1.000 godina. Istraživači arhive do sada su otkrili važnu dokumentaciju, kao što su dosijei britanske službe bezbednosti (MI-5), spisi iz prve engleske Zemljišne knjige (Domesday Book), i neobične predmete poput mumificiranog pacova, pa čak i crvenu pidžamu i slično.

2024 © - Vesti online