Utorak 20.12.2011.
17:07
Beta

Sanader u hrvatskom Saboru

Došao po svoju penziju i da se zahvali prijatelju: Ivo Sanader

"Došao sam da aktiviram zahtev za penziju", rekao je Sanader novinarima u parlamentu.

Sanader je nezavisni poslanik u Saboru još samo dva dana pošto je u četvrtak zakazano konstituisanje novog, sedmog saziva Sabora Hrvatske. Uz to, Sanader je u Saboru posetio i svog prijatelja, dosadašnjeg predsednika Luku Bebića koji je svojom imovinom garantovao Sanaderov izlazak iz zatvora posle više od godinu dana.

"Zahvalio sam mu još jednom na kauciji i prijateljstvu jer mislim da je predsednik Sabora učinio veliku stvar za mene kao prijatelja i ja mu zahvaljujem na tom prijateljstvu. Pokazao je da je prijateljstvo jedna kategorija koja nije zavisna od vremenskih nepogoda", naglasio je Sanader.

Bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader pušten je prošlog petka na slobodu, uz kauciju od 1,6 miliona evra. Pored uplaćih 300.000 evra gotovine, Sanaderovu kauciju garantovali su svojim nekretninana njegovi prijatelji i supruga Mirjana Sanader.

Ivo Sanader nalazio se u pritvoru u Zagrebu od 18. jula kada je izručen iz Austrije. Prethodno je sedam meseci proveo u pritvoru u austrijskom Salcburgu. Sanaderu se sudi pred Županijskom sudu u Zagrebu za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje provizije od austrijske Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 90-tih. U istom postupku sudi mu se i za uzimanje 10 miliona evra mita od MOL-a za prepuštanje toj mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u hrvatskoj Ini.

2024 © - Vesti online