Utorak 20.12.2011.
11:43
24sata.info

Skandalozne fotografije: Hitlerovi oficiri piju i igraju se sa kucama, a u isto vreme masovno ubijaju Jevreje!


Nema tragova nasilja u albumu koji je, uživajući kao nikad u životu, složio nepoznati nacista, a koji je, kad je zabava bila gotova, pronašao saveznički vojnik i poneo kući kao suvenir. Album sa 375 fotografija na 62 stranice jednostavno je naslovljen "Sa komesarom Rajha, Severna Norveška i Finska, 10.-27. jula 1942.". Trenutno se prodaje na aukciji u Londonu.

Već u jesen 1939. Norveškoj je postalo jasno kako su male šanse da ostane neutralna kao u prethodnom Velikom ratu. Stratešku važnost zemlje bilo je nemoguće ignorisati.

Na mnogim fotografijama u otkrivenom albumu je “Reichskommissar” Josef Terboven. Bog i batina u ovom raju za nacističke vojnike, Terboven je na tu funkciju postavljen 24. juna dok još je trajalo preuzimanje Norveške. Hitlerov pajtaš iz neuspelog pivničkog puča 1923. u zemlju je stigao u septembra. Njegova supruga bila je Ilse Štahl, bivša Gebelsova sekretarica (i ljubavnica), sa kojom se venčao 1934. Terboven je odmah uselio u rezidenciju norveškog pristolonaslednika, a ured mu je bio u norveškom Stortingetu. Zemljom je vladao poput diktatora.

2024 © - Vesti online