Utorak 20.12.2011.
11:05
Srna

FBI upozorio Srbiju na terorističke napade

Vlade više država upozorene su da postoji opasnost od manjih napada koje izvode pojedinci, a metu biraju samostalno.

Ivica Dačić

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Amerikanci smatraju da Al kaida propagandom motiviše pojedince da izvrše lokalne napade u zemljama u kojima borave.

"Američke službe procenjuju da najveća opasnost dolazi od pojedinaca, samostalnih napadača. Oni deluju samostalno, odnosno sami donose odluke o napadu, nisu opterećeni posebnom metom i zato biraju one koje su lako pristupačne i koje nemaju neko jako obezbeđenje", rekao je Dačić za "Blic". On je dodao da se ovo upozorenje američkih službi ne odnosi na objekte i građane Srbije i da nema podataka da u Srbiji preti opasnost od terorističkih napada, ali će tokom praznika iz predostrožnosti i nedavnih događaja u BiH biti pojačana bezbednost diplomatsko-konzularnih objekata i ličnosti.

Vojni analitičar Aleksandar Radić ocenjuje da postoje dva pravca međunarodnog terorizma koja mogu biti prisutna u Srbiji - prvi je terorizama u kome bi učestvovale vehabije iz oblasti Raške i Albanci sa juga Srbije, a drugi je isplamski ekstremizam koji može da sprovede terorističku operaciju sa isplaniranom metom.

Analitičar Danijel Šunter kaže da je srpska policija nakon napada vehabije u Sarajevu podigla nivo bezbednosti obezbeđenja ambasada u Beogradu i da je zbog toga ministar Dačić dobio informacije od kolega iz Amerike.

"Verovatno su vehabije uočene kao potencijalna pretnja", smatra Šunter.

2024 © - Vesti online