Utorak 20.12.2011.
09:18
Srna

File: Nema novih uslova za Srbiju

Evropski komesar za proširenje: Štefan File
 

File je pozvao srpske vlasti da u narednim nedjeljama održe zamah, jer su, kako je rekao, zemlje članice EU utvrdile precizne susrete sa Srbijom s jasno utvrđenom procedurom za postizanje pozitivnog ishoda.

"Evropski savet je bio veoma precizan: jasno je utvrdio datume - odluka bi trebalo da bude donesena na Savetu za opšte poslove 28. februara i usvojena na Evropskom savetu 1. marta. Uveren sam da odluka Saveta, ako Srbija ostane u potpunosti angažovana i ako nastavi da dalje gradi postignuto, naročito u dijalogu s Prištinom, treba da bude pozitivna", rekao je File za "Večernje novosti".

On je ocenio da je napredak u dijalogu Beograda i Prištine došao prekasno, zbog čega od Srbije sada očekuje da učvrsti postignute rezultate u dijalogu, uključujući i "rešenja o inkluzivnoj regionalnoj saradnji, s ciljem da status kandidata bude odobren".

Istakavši da neće "da ulazi u detalje diskusije između Beograda i Prištine u vezi s formulama koje bi omogućile da princip inkluzivne regionalne saradnje bude u potpunosti primenjen", File navodi da je ohrabren činjenicom da su obe strane do sada napravile korake u pravcu kompromisnog rešenja.

"Evropska komisija nije u poziciji niti namerava da Srbiji nametne priznavanje nezavisnosti Kosova... Na kraju, neće se raditi o odricanju od državnog interesa bilo koje vrste, već o dogovoru o praktičnom i održivom rešenju, od kojeg će obje strane imati koristi", naveo je File.

2024 © - Vesti online