Utorak 20.12.2011.
08:50
Beta

"Merkelova i Prištini postavila zahteve"

Šef kancelarije Vlade Srbije za odnose sa medijima: Milivoje Mihajlović
 

Angela Merkel je juče posetila Prištinu i tom prilikom poručila da bi Kosovo trebalo da doprinese mirnom rešenju sukoba na severu i istakla da rešenje podrazumeva i otvorene granice sa Srbijom.

"Jedino novo što je Merkelova poručila tokom jučerašnje posete jesu zahtevi koji se odnose na Prištinu. Što se tiče Beograda, zahtevi su isti kao letos kad je posetila Beograd", rekao je Mihajlović Radioteleviziji Srbije.

On je istakao da je Beograd "i letos te poruke shvatio kako treba" i da se ponaša u skladu sa svojim "političkim koordinatama" odnosno Ustavom i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

Merkelova je juče u Prištini izjavila da bi Srbija za rešenje problema na severu Kosova trebalo da pronađe način za ostvarivanje slobode kretanja, pogranične saradnje i da se angažuje da na Kosovu ne bude paralelnih struktura.

Mihajlović je istakao da će Beograd implementirati postignute dogovore sa Prištinom, jer je to, kako je kazao, instrument da se dođe do pravednog rešenja i do stabilnosti.

"Politika i EU i Kosovo nije politika dva koloseka. To je isti put, jer politika koja vodi EU pomaže rešavanju problema Kosova", rekao je Mihajlović.

On je ocenio da bi ukidanje institucija Srbije na severu Kosova pomoglo etničkom cišćenju Srba iz tog područja i istakao da su te institucije legalno izabrane.

"To su institucije koje tamo pre svega postoje da bi obezbedile bolji život Srbima", istakao je Mihajlović.

On je rekao i da postoje zloupotrebe novca iz budžeta Srbije koji se odvaja za Kosovo i Metohiju, jer u tom delu zemlje "nema zakona i institucija koje sve to mogu da kontrolišu".

"Ima primera da je sportska hala u Zubinom Potoku tri puta otvarana. Zloupotreba ima svuda, ali je na Kosovu najnaglašenije", dodao je zvaničnik Vlade Srbije.

2024 © - Vesti online