Utorak 20.12.2011.
09:04
Alo

Zukorlić podiže spomenik Dražinom četniku

Sandžački muftija: Moamer Zukorlić
 

I Đurišić i Rovčanin bili su pod komandom generala Draže Mihailovića.
Kapetan Rovčanin sa nekoliko stotina svojih boraca tokom Drugog svetskog rata držao je teren između Brodareva, Bijelog Polja i Prijepolja i lokalno stanovništvo mu pripisuje zasluge što je ovaj kraj sačuvan od velikih civilnih žrtava, karakterističnih za ostale mešovite nacionalne sredine. Novoizabrani predsednik BNV-a Samir Tandir kaže za "Alo!" da se ova institucija pod patronatom Islamske zajednice u Srbiji odlučila za izgradnju spomenika posle mnogo zahteva građana iz ovog dela Sandžaka.

Omerović: Svi kvislinzi će dobiti spomenike

Poslanik SDP-a Srbije Meho Omerović kaže da je namera da se podigne spomenik Rovčaninu plod nedavno usvojenog Zakona o rehabilitaciji.
- Od kad je usvojen Zakon o rehabilitaciji, moguće je da bude rehabilitovan svaki četnik, balista i svaki drugi saradnik okupatora samo ako se utvrdi da nije činio zločine. Možemo očekivati da sada širom zemlje počnu da se podižu spomenici svima koji su se borili na strani okupatora - ocenjuje Omerović.

- Rovčanin je bio heroj i humanista koji je ovaj kraj spasao od okupatora. Čuvao je i muslimansko i pravoslavno stanovništvo bez razlike i zbog toga mislimo da je zaslužio spomen-obeležje - kaže Tandir.

Prema njegovim rečima, BNV nema podatke da su Rovčaninovi borci bili u sastavu četničkih jedinica. Međutim, prema brojnim izvorima, muslimanska milicija kojom je on komandovao Rovčanin naziva se Komoranskim četničkim pokretom. Istoričar Bojan Dimitrijević otkriva da je najvažniji motiv za ovakvo ponašanje lokalnih muslimanskih lidera, među kojim je bio i Rovčanin, bio da se sačuvaju životi civila.


- Onaj deo muslimanskih milicija koji je bio na teritoriji NDH pristupao je ustaškom pokretu, neki su pristupali Ravnogorskom pokretu generala Mihailovića, dok su neki bili samostalni. Mislim da je dobro da se konačno progovori i o muslimanima koji su se borili u četničkim redovima. Poznato je da je jedan deo tih jugoslovenski orjentisanih muslimana od 1941. godine bio u četničkim redovima, a drugi su tu saradnju uspostavili od 1942. i ona je trajala do kraja rata - otkriva Dimitrijević, ali napominje da saradnja sa četnicima ipak nije bilo dominantno raspoloženje među muslimanima. On ipak ne veruje u dobre namere BNV-a koji je aktuelizovao Rovčaninovu ulogu u ratu.


- Iza svega se sigurno krije neki dnevnopolitički interes - zaključuje Dimitrijević.
Prema istorijskim izvorima bliskim Ravnogorskom pokretu, Rovčanin je hrabro poginuo u borbama protiv jedinice partizanskog generala Peka Dapčevića u blizini Mojkovca pokušavajući da omogući prolaz Đurišićevim četničkim jedinicama.

2024 © - Vesti online