Utorak 20.12.2011.
00:12
Vestionline

Islamska zajednica BiH fetvom na Dodika

Dodik uvredio muslimane govoreći o šerijatu

Pošto je fetva-emin Ljevaković izdao fetvu Dodik je ocenio da saopštenje Islamske zajednice u BiH u kojem ga optužuju da vređa islam, predstavlja isključivo političke stavove koji nemaju veze sa islamom.

On je rekao da kao političar mora da reaguje na političke stavove koje daje i Islamska zajednica koja bitno određuje politički život u BiH.

"To što oni mene stavljaju na listu odstrela pozivajući radikalni deo muslimanske populacije, motivisano je činjenicom da ne prolazi priča o genocidu u Srebrenici i 'srebrenizaciji' Srba", rekao je Dodik.

On je podsetio da se u februaru organizuju izbori za novog poglavara Islamske zajednice u BiH, i da je u Sarajevu politički najproduktivnije izazvati sukob sa predsednikom RS.

Rijaset Islamske zajednice saopštio je da će predložiti ambasadama muslimanskih zemalja da uskrate gostoprimstvo predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i proglase ga personom non grata.

Rijaset je naveo da Dodik "u kontinuitetu na račun muslimana upućuje šovinističke, rasističke i izjave koje podstiču mržnju i iskrivljuju činjenice". Islamsku zajednicu BiH je uvredila Dodikova izjava da ova verska organizacija od BiH nastoji da napravi "šerijatsku državu", odnosno, kako kaže emin-fetva Ljevaković pogrdna upotreba termina "šerijat".

"Šerijat je moralni zakon muslimana i neodvojivi deo islama, pa je stavljanje ovog termina u neprimeren kontekst kao inkriminirajućeg elementa napad na islam i uvreda za muslimane", kaže se u saopštenju fetva-emina.  

2024 © - Vesti online