Ponedeljak 19.12.2011.
23:16
Beta

Iračani hapse potpredsednika države

Irački potpredsednik nestao, telohranitelji pohapšeni

"Petočlani sudski komitet je izdao nalog za hapšenje Tareka al-Hašemija u skladu sa antiterorističkim zakonima", izjavio je neimenovani predstavnik ministarstva pravde.

Taj komitet je ranije danas izdao nalog zabrane putovanja u inostranstvo Al-Hašemiju. Potez vlade, dan posle odlaska američkih vojnika iz Iraka posle skoro devet godina rata, predstavlja znak nove eskalacije verskih tenzija u zemlji. Zbog takvih tenzija je pre nekoliko godina izbio građanski rat u Iraku.

Saopštenje o hapšenju je izdato dok su na televiziji Al-Irakija prikazani snimci telohranitelja Al-Hašemija, koji priznaju da su planirali i sprovodili napade, a dobijali podršku od potpredsednika. Najmanje 13 telohranitelja Al-Hašemija je uhapšeno poslednjih nekoliko nedelja.

Od invazije američke vojske 2003. godine kojom je svrgnut sunitski režim Sadama Huseina, sunitska manjina u zemlji se stalno žali na pokušaje šiitske većine da je marginalizuje.

Al-Hašemi je jedan od lidera sunitske partije Irakija, koja je najavila da će bojkotovati učešće u parlamentu, protestujući zbog rada šiitskog premijera Nurija al-Malikija.

Kurdski lider u Iraku Masud Barzani pozvao je danas političare u zemlji da održe hitan sastanak kako bi se izbeglo "rušenje vlade nacionalnog jedinstva".

Al-Hašemijeva kancelarija se danas žalila na maltretiranje, navodeći nekoliko incidenata, kao i da su pripadnici snaga bezbednosti već nekoliko nedelja ispred kancelarije.

2024 © - Vesti online