Ponedeljak 19.12.2011.
21:48
Jutarnji.hr

Krmak iz Velike Gorice umislio da je pas

Neobična ekipa: Jablan i Joža

Kad se zaprlja u blatu, Joža ga u dvorištu kupa šamponom i četka dlaku. On je najbolji prijatelj svoga vlasnikaJožin najodaniji prijatelj. Zove se Jablan i nije pas već - divlja svinja.

Vepar Jablan glavna je senzacija u selu Kozjača u blizini Velike Gorice. Svi ga vole i prihvatili su ga kao najobičnijeg kućnog ljubimca. Vlasnik Joža ga je jednom, kao pravog lovačkog psa, poveo sa sobom u lov.

"Kada je Jablan ušao u lovački dom, svi su se od straha popeli na sto", kroz smeh kaže Joža.

Ogroman, smeđi vepar ima oko 100 kilograma. Novinarsku ekipu, koja je došla da napravi priču o njemu, onjušio je i potom seo pored nogu svoga gazde, a ovaj ga je kao vernog psa pomazio po glavi.

"Pogledajte kakvu grivu ima naš Jablan, kao najlepši konj u selu", ponosno kaže vlasnik ovog neobičnog divljeg vepra.

A onda je podigao sve četiri da ga malo češkaju

Prijateljstvo hrvatskog seljaka i divljeg krmka počelo je kada je Joža sa kolegama lovcima ubio jablanovu majku u šumi. Joža je naišao na promrzle divlje prasiće i nije imao srca da ih ostavi. Poveo ih je sa sobom kući, čuvao ih u štali i na flašicu hranio kozjim mlekom.

Posle dve nedelje dva prasenceta su uginula, a Jablan je ostao sam. Čim je ojačao, počeo je da ide za svojim gospodarom. Gde Joža tu i Jablan. Misleći da je za vepra bolje da bude u društvu ostalih divljih svinja, Joža ga je nevoljno odveo kod kolege lovca koji u svojoj štali drži nekoliko divljih svinja.

Kada je posle tri nedelje otišao da ga obiđe i odnese mu "poslastice" Jablan je ostao gladan pored ostalih halapljivih divljih svinja. Joža se sažalio i ostavio otvorena vrata da Jablan može krene za njim ako želi. Jablan nije oklevao, krenuo je za vlasnikom i otad su Joža i Jablan nerazdvojni prijatelji.

Pposmatrajući ovu životinju stiče se utisak da je zarobljena u pogrešnom telu. Trči za gazdom po dvorištu, gura ga njuškom kad zastane, traži da se nastavi da se igraju. A onda dobije poriv da bude malo svinja i uskoči u blato da se valja.

2024 © - Vesti online