Ponedeljak 19.12.2011.
21:30
Blic

Gruzijski princ: Sanjao sam o Beogradu

Gruzijski princ Davit predaje odlikovanje patrijarhu Irineju

"Za svakog pravoslavnog hrišćanina velika je čast i duhovno iskustvo najvišeg stepena da bude u prilici da se pokloni najvećim svetinjama Beograda i Srbije", rekao je princ Davit Bagration, potomak jedne od najstarijih kraljevskih dinastija u istoriji civilizacije - gruzijske.


Davit Bagration-Muhranski Batonišvili, princ Gruzije, proveo je tri dana u Beogradu kako bi se susreo sa srpskim patrijarhom Irinejom i obišao, kako je rekao, "veliki broj svetinja".


Naslednik čuvene kraljevske loze Bagration, koja je Gruzijom vladala od 9. veka sve do ranog 19. veka, kada je Rusija anketirala ovu državu, odlikovao je srpskog patrijarha Ordenom reda orla Gruzije i bešavne dolame Gospoda našeg Isusa Hrista.


Poglavar najstarije pravoslavne kraljevske dinastije na svetu, pošto je posle usvajanja hrišćanstva 327. Gruzija posle Jermenije postala druga zemlja na svetu koja je ovoj religiji dala državni status, u Patrijaršiji SPC uručio je ovo odličje uz blagoslov patrijarha Gruzije Ilije Drugog.


"U znak zahvalnosti zbog istinskog prijateljstva i dobročiniteljstva prema Gruzinskoj pravoslavnoj crkvi i njenim vernicima, odlikovao sam Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja Velikom ogrlicom kraljevskog reda orla", rekao je princ Davit.


On je dodao da je veoma radostan zbog prilike da se sretne sa srpskim verskim poglavarom. "Između naroda Gruzije i Srbije postoji velika sličnost i potreba za jačanjem duhovnih i svih drugih veza. Ova dva drevna i pravoslavna naroda imaju istu veru i slično istorijsko iskustvo koji nas međusobno približavaju", rekao je princ Davit.


On je objasnio da je jedna od zajedničkih crta "veliki problem s ugrožavanjem državnog integriteta i teritorijalnog suvereniteta", odnosno problema Kosova i Metohije u Srbiji, a Abhazije i Južne Osetije u Gruziji.

2024 © - Vesti online