Ponedeljak 19.12.2011.
13:57
Blic

Hiljade ljudi oplakuje "velikog vođu" na ulicama

Na kolenima plaču i žale za preminulim liderom
 

Pojavili su se i prvi snimci koji prikazuju ljude kako na kolenima plaču i žale za preminulim liderom. Kako javlja dopisnik Bi-bi-sija iz Seula, vest o smrti Kim Džong-Ila očito je zatekla građane Severne Koreje.

"Histerija u Severnoj Koreji", opisuju mediji dešavanje u Severnoj Koreji.

Pogledajte snimak sa ulica Pjongjanga:

Državna televizija je objavila da je Kim Džong-Il preminuo "u subotu ujutro od fizičkog i mentalnog premora izazvanog preteranim radom za dobrobit domovine“. Kao uzrok navodi se srčani udar, koji je doživeo u svom luksuznom blindiranom vozu, tokom putovanja. U njegovoj zvaničnoj biografiji se ističe neprekidno žrtvovanje za domovinu.

Kult ličnosti: Imao preko 50 titula

Kim Džong Il je, poput njegovog oca Kim Il Sung, bio centar kulta ličnosti u zemlji, u kojoj je nazivan "dragim vođom" i hvaljen kao heroj, mudar državnik i čovek bez premca.

 

Imao je preko 50 različitih jedinstvenih titula. Između ostalih: Zvezda vodilja za 21. vek, Brilijantni vođa, Najveća inkarnacija Revolucionarne drugarske ljubavi, Dragi vođa, Savršena inkarnacija onoga što pravi lider treba da ima…

 

Ko će sada da gleda u stvari?

Severnokorejski diktator bio je poznat i kao čovek koji - voli zamišljeno da posmatra stvari. Bilo da su u pitanju prehrambeni proizvodi poput kobasica, salama, pirinča i sokova, pa preko kože, drveća, papira sve do glomaznih motora, lider Severne Koreje teško je skidao pogled kada mu neki predmet odvuče pažnju.

2024 © - Vesti online