Ponedeljak 19.12.2011.
12:36 >> 15:35h
Beta

Merkel: Ukinuti srpske institucije

Angela Merkel i Hašim Tači postigli visok nivo razumevanja

Merkelova je posle razgovora rekla da Srbija mora da nastavi sa primenom sporazuma postignutih u dogovoru sa Prištinom, koja je ispunila sveoj deo obaveza. Ona je ponovila i da je neophodno gašenje srpskih struktura na Kosovu, kako bi se postigao napredak u odnosima Srbije i Kosova, objavio je Radio Slobodna Evropa.


Merkel je od kosovskih vlasti zatražila da daju doprinos normalizaciji odnosa sa Srbijom, kako bi se i dalje održala komunikacija.


"Potrebno je pronaći mogućnosti za slobodnu trgovinu, mogućnosti za graničnu saradnju i ukinuti paralelne strukture na Kosovu. I u Srbiji smo preneli šta očekujemo, a naša očekivanja smo danas preneli i Kosovu", rekla je Merkelova.


Merkel je rekla da postoje direktni kontakti sa Beogradom, kojem je jasno rečeno da treba uspostaviti razumnu robnu razmenu sa Kosovom, što trenutno nije slučaj, da se uspostavi kontrola prelaza i ukinu parlalene strukture. Ona je dodala da u Prištini ne želi da govori o tome šta Srbija treba da učini, već da je Tačiju rekla šta Priština treba da uradi.


"Učinjen je veliki korak i mislim da je red na kosovsku stranu da da nešto od sebe kako bi došlo do mirnog rešenja ovog konflikta, a tu je uključena i otvorena komunikacija sa Srbijom. Mi želimo da se svojom prisutnošću, sa našim vojnicima u sklopu NATO, kao i sa našim predstavicima civilnih misija, angažujemo da ovaj region bude najsigurniji", rekla je Merkelova na konferenciji za novinare.


Tači: Želimo da budemo deo EU

Tači je zahvalio Angeli Merkel na podršci i poručio da će Kosovo nastaviti da ispunjava neophodne kriterijume u procesu evropskih integracija.


"Mi želimo da budemo deo Evropske unije (EU), trećina naših građana živi u EU, a samo u Nemačkoj ima više od 250.000 građana Kosova", rekao je Tači.

Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Tači je rekao da bi Beograd trebalo da počne sa primenom sporazuma. Tači je rekao da se moli za brzo ozdravljenje nemačkih vojnika Kfora, koji su povređeni u sukobima na severu Kosova.

2024 © - Vesti online