Ponedeljak 19.12.2011.
11:49
B92, Beta

Liht: Odluka Evropskog saveta nije odbijanje Srbije

Sonja Liht

"Ono što je odlučeno 9. decembra jedna je vrsta uslovne kanidature. Problem je što se različito interpretira ta odluka. Ne mislim da smo odbijeni", rekla je Lihtova za Radioteleviziju B92, dodavši da su pogrešne ocene da je nešto izgubiljeno.


Prema njenim rečima, neophodno je da kada je reč o evropskim integracijama državnički pristup bude fleksibilan i spreman na kompromise.


"Bitan argument je nesporno da se i međunarodni sud u Hagu pozvao na Rezoluciju 1244 u objašnjavanju statusa Kosova", istakla je Sonja Liht.


Ona je izrazila bojazan i da bi ostavkom potpredsednika vlade zaduženog za evropske integracije Božidara Đelića mogli da "dožive probleme" neki značajni projekti za Srbiju.


Govoreći o današnjoj poseti nemačke kancelarke Angele Merkel Prištini Sonja Liht je rekla da će jedna od glavnih tema sigurno biti budućnost dijaloga Beograda i Prištine. "Verujem da će tražiti od Prištine da na ozbiljan način pristupi nastavku dijaloga", dodala je ona.


Lihtova je ocenila i da Srbija ima ozbiljan problem sa azilantima i da je neophodna pomoć EU da se to reši. "Ne smemo da ih izbacujemo i da se ponašamo suprotno međunarodnim standardima", rekla je ona.

2024 © - Vesti online