Ponedeljak 19.12.2011.
09:46
Press

Kazne za prodaju petardi

Opasna zabava

- Apelujemo na sve roditelje da ne kupuju deci petarde, jer naizgled nedužna igra može da ima kobne posledice - istakla je Gorjana Obrenović, načelnica Komunalne policije.


Prema rečima dr Nade Macure, portparola Hitne pomoći, iako je Nova godina blizu, nisu zabeleženi slučajevi povređivanja petardama. Tradicionalno najviše poziva te vrste počinje od 25. decembra pa sve do pred najluđu noć.


- Nažalost, dečja igra petardama često završi tragično. Najčešće su povrede prstiju i šake, ali dolazi i do dubokih opekotina koje zahtevaju hirurško lečenje, težih povreda usne duplje, nosa, očiju, kao i povrede glave koje mogu da ugroze život. Zato je važno da im objasnimo opasnosti od upotrebe pirotehničkih sredstava, da im objasnimo da one nisu bezopasne, da mogu u najmanju ruku prouzrokovati požar - kaže Macura.

Kako je reč o opasnim sredstvima, njihova upotreba dozvoljena je samo punoletnim

Skupa paljba!

Pirotehnička sredstva se mogu kupiti u specijalizovanim prodavnicama, ali i na internetu. Ponuda je raznovrsna, a i cene, jer na tržištu ima više od 20 vrsta petardi. Najjeftinije su obične koje koštaju oko 50 dinara, dok su one sa duplom paljbom od 100 do 200 dinara. Ima i primeraka koji koštaju 500 dinara. Najjeftinije rakete su 80, a najskuplje oko 1.000 dinara.

građanima ili deci starijoj od 14 godina uz nadzor roditelja, a prodaja samo u ovlašćenim radnjama. Prema važećem zakonu, petarde se mogu prodavati samo u prodavnicama oružja i u pojedinim radnjama koje imaju odobrenje policije.

 Kazna od 5.000 do 250.000 dinara

Iz komunalne policije kažu da će nedozvoljena prodaja debelo koštati prodavce. Za ovaj prekršaj, odlukom o komunalnom redu, iz džepa će odmah morati da izvade od 5.000 do 20.000 dinara, u zavisnosti od toga da li je u pitanju pojedinac ili firma, odnosno preduzetnik. Ukoliko prekršilac odbije da odmah plati novčanu kaznu ili je ne plati u predviđenom roku, podnosi se zahtev sudiji za prekršaje.


Zbog prodavanja petardi inspektori mogu da podnesu zahtev sudiji za prekršaje. On može izreći kaznu u rasponu od 50.000 do milion dinara za pravno, od 2.500 do 75.000 dinara za odgovorno i fizičko lice i od 5.000 do 250.000 dinara za preduzetnika.

2024 © - Vesti online