Ponedeljak 19.12.2011.
09:05
Srna

Rešenje za Kosmet dvojni suverenitet?

Srbija ne može da produžiti evropske integracija ukoliko nema podršku građana, koji neće dati podršku ukoliko država ne sačuva svoje legitimne interese na KiM: Boris Tadić
 

"Srbija nema iluzije da bi mogla da vrati Kosovo u državni sistem Republike Srbije na način na koji je to bilo pre 2000. godine, ali Srbija ne odustaje od pregovora i traženja održivog rešenja", rekao je Tadić za skopski list "Dnevnik".


Ističući da podela Kosova nije realno rešenje, Tadić je podsetio da je to Srbija predložila još 60-tih godina prošlog veka, a i mnogi Albanci su ga zagovarali, ali da sada nema dovoljnu podršku.

Predsednik Srbije smatra da je jedno od rešenja dvojni suverenitet, ali i neki model koji se bazira na međunarodnom rešenju, kao što su irski model, Južni Tirol ili onaj iz vremena dve Nemačke.

Odgovarajući na pitanje da li je budućnost Srbije i regiona "istočna varijanta", kao što je inicijativa ruskog premijera Vladmira Putina za evroazijsku uniju, umesto EU, Tadić je rekao da je interes Rusije da vidi Srbiju kao deo EU, ali ne negira da u zemlji postoje političke snage koje bi želele da vide jedno skretanje, u smislu trajnog odvlačenja Srbije od EU.

"To su one političke snage sa kojim ne mogu da nađem zajednički jezik, jer predlažu politiku koja predstavlja odlazak Srbije sa evropskog kontinenta", rekao je Tadić.

2024 © - Vesti online