Ponedeljak 19.12.2011.
12:09
O. Ikodinović - Vesti

Moskva: Novi ambasador SAD "stručnjak za Rusiju"

Američki predsednik je još u septembru predložio Mekfola za ambasadorsko mesto u Moskvi, ali je republikanska većina u Senatu to sprečavala. Odlaganje je pravdano zahtevom republikanaca da administracija da pismene garancije da ruskoj strani neće predate bilo koje poverljive informacije o raketnom sistemu odbrane, što je Bela kuća demantovala da je uopšte imala u planu.

Majkl Mekfol i Barak Obama u Beloj kući

Majkla Mekfola, koji je specijalni pomoćnik američkog predsednika za pitanja nacionalne bezbednosti i direktor odeljenja Rusije i Evroazije u Savetu nacionalne bezbednosti SAD, u Americi smatraju jednim od vodećih stručnjaka za Rusiju, ekspertom za pitanja demokratije i "arhitektom resetovanja odnosa Moskve i Vašingtona".

Resetovanje odnosa

 

Američki predsednik Barak Obama je povodom zamene najvažnijeg diplomatskog predstavnika izjavio da je "resetovanje odnosa sa Rusijom korisno ne samo za dve zemlje, već i za čitavu Evropu, i između ostalih, za evropske susede Rusije".


Ranija odluka američkog rukovodstva da zameni ambasadora u Moskvi izazvala je brojne komentare. Malobrojna proamerička opozicija u Moskvi odlazak ambasadora Džona Bajerlija ocenila je kao gubitak, dok mnogi drugi smatraju da je Obama napravio dobar potez, jer novi ambasador Majkl Makfol odličan poznavalac prilika u Rusiji, tečno govori ruski jezik, a što je posebno važno, njemu će biti otvorena vrata Kremlja.


Bajerliju je bio zabranjen ulazak u Kremlj pošto je Vikiliks objavio njegove diplomatske depeše u kojima je Rusiju doslovno nazvao "mafijaškom državom", a političke stranke je optužio da rade "ruku pod ruku" sa organizovanim kriminalom. U istim spisima on je ismevao i ruskog premijera i predsednika - Vladimira Putina, nazivajući ga Betmenom.

Od tada je Bajerli ignorisan od strane najvišeg ruskog rukovodstva, pa se svelo na uljudnost i strogi protokol.

2024 © - Vesti online