Nedelja 18.12.2011.
20:50
B92

Umrla čekajući Hitnu pomoć

Foto: Ilustracija
 

U Domu zdravlja u Blacu nisu želeli da komentarišu zašto je vozilo stiglo tek posle više od trideset poziva, jer je, kažu, u toku postupak koji je porodica preminule pokrenula u zdravstvenoj inspekciji.

Njena ćerka Ljiljana se nada da na ishod ovog slučaja neće uticati politika i to što je tog dana dežurni lekar bio nekadašnji poslanik SPS-a u republičkoj skupštini.

Ljiljana Milikić još broji koliko je puta, kada je na podu sobe zatekla majku u polukomatoznom stanju, okrenula isti broj i zvala Hitnu pomoć. Dom zdravlja u Blacu udaljen je samo stotinak metara od njene kuće, ali su na vozilo i pomoć čekali četiri sata. Dežurni lekar tada je objasnio da u smeni radi samo jedno vozilo i da će ga poslati čim se vrati iz Prokuplja gde vozi drugog pacijenta.

"Pešice je mogao da siđe ili da pozove glavnog tehničara koji bi mu obezbedio rezervnog vozača i vozilo. Njima još pet, šest saniteta leže u garažama u tom momentu. Jednostavno, on nije hteo da pomogne mojoj majci", kaže Milikićeva.

Dom zdravlja raspolaže sa više vozila, ali jednom dežurnom ekipom u toku noći. Direktor Miroljub Vuksanović nije želeo da komentariše ovaj slučaj dok je postupak u toku. Kako nezvanično saznaje B92, Komisija za unutrašnji vanredni nadzor utvrdila je da je pomenuti lekar postupio po svim medicinskim i etičkim principima.

Ljiljana je tražila da se utvrdi odgovornost - i za to što je njena majka četiri sata čekala da dobije tada neophodan insulin, ali i za terapiju koja joj je data.

"Samo još mogu da napomenem da činim ovo da se ne bi desilo nekom od dvadeset godina, ili nekom detetu. A smrt moje majke niko ne može da nadoknadi. Meni majku niko ne može da vrati", kaže Milikićeva.

Da li je lekar ispravno postupio, odnosno, da li je ljudski faktor uticao na smrt Ljiljanine majke, utvrđuje zdravstvena inspekcija i tužilaštvo. Ljiljana Milkić kaže da, bez obzira na ishod svih nadzora i inspekcija koje su u toku, želi objašnjenje da li bi sve bilo drugačije da je pomoć stigla na vreme, i kako je moguće da hitni slučajevi, čiji život nekad zavisi i od brzine intervencije, čekaju četiri sata.

2024 © - Vesti online