Ponedeljak 19.12.2011.
08:00
24sata.info

Stvarnost ili fikcija: Život u virtuelnom telu

Foto: Ilustracija
 

Cilj naučnog tima na čelu sa Olafom Blankom iz Politehničke škole EPFL u Lausani u Švajcarskoj bio je zapravo samo istraživanje vantelesnog doživljaja (out of body experience). Taj se osećaj javlja kod ljudi koji su blizu smrti i stvara dojam da duša napušta telo pa čovek sebe posmatra spolja.

Zanimljivo: Objašnjena sva iskustva “vraćanja iz mrtvih“

Takva percepcija nema duhovnu podlogu, kaže Blank, nego je prirodna reakcija mozga koji je zbunjen suprotnim doživljajima. Ali Blank je sad taj osećaj kod učesnika jednog eksperimenta uspeo da izazove umetno: dok su ispitanici u virtuelnom prostoru posmatrali nestvaran lik avatara, štapom im je dodirnuo ruku, navodi Tportal.

Avatar je u istom trenutku dodirivao isti virtuelni deo tela. Nakon određenog vremena, ispitanici su imali dojam da su napustili vlastito telo i preneli se u avatara. Pritom su na primer osećali manji bol kad bi njima stiskali prst, a avataru ne. Senzori su pokazali da doživljaj avatara aktivira isti deo mozga kao kod psihički uslovljenog vantelesnog doživljaja. Tekst je preuzet iz novog broja časopisa Geo.

2024 © - Vesti online