Nedelja 25.10.2009.
12:00
T. Zečević - Vesti

INTERVJU: Dr Gabrijela Šubert, profesor Univerziteta u Jeni

Nemci su vam i dušmani i prijatelji

Dr Gabrijela Šubert uvek na strani Srbije

Nemačka je u tome prednjačila, u Nemačkoj su se pretežno školovali budući srpski intelektualci. Nemački biznismeni najviše su u Srbiju ulagali, razvijali rudarstvo, podizali škole, širili prosvećenost. U Nemačkoj su se školovali Dositej Obradović i Vuk Karadžić, utemeljivači srpske prosvećenosti. A Vuku su bili najbolji prijatelji nemački vodeći intelektualci: Gete, braća Grim, Tereza fon Jakobs Talfi (još 1825. prevela 250 srpskih epskih i lirskih pesama), Kepen, Štiglic...

Dvadeseti vek bio je vek međusobnih neprijateljstava, ratovanja, ubijanja, tragedija. Nemačka je bila Srbiji ostrašćeni i surovi neprijatelj i predvodnik svih napada na Srbiju. No i u tako neprijateljski raspoloženoj Nemačkoj deo njene intelektualne elite nikada nije prestajao da se bori za Srbiju.

Tim putem hodala je i danas hoda priznati nemački istoričar - slavista dr Gabrijela Šubert, profesor Univerziteta u Jeni i inostrani član Srpske akademije nauka i umetnosti. Živi u ubeđenju da novi preokret u odnosima dva naroda mora nastati i zbog 19. veka koji neprestano opominje obe strane. A u intervjuu za "Vesti" kaže:
 

"Taj surovi i frustrirajući neprijateljski preokret u odnosima dve zemlje nastao je zbog osvajačkih ambicija carevina sa zapada. Moj životni cilj je da vratimo te odnose iz 19. veka. Rad na jačanju prijateljstva između Srba i Nemaca za mene je uzvišeni čin. Na to me obavezuje ono najsrećnije vreme odnosa naših naroda."


Na koja vremena mislite?
 

"Mi nemački istoričari i intelektualci moramo neprestano podsećati Nemce na daleke veze dva naroda još iz 12. veka. Istorijske su činjenice da su Srbija i Nemačka uspostavile prve diplomatske odnose još 1189. godine susretom Stefana Nemanje i Fridriha Barbarose. Da je na hiljade Nemca naselilo Srbiju od 1719. do 1721. Da su prvi gastarbajteri bili Nemci u Srbiji, a ne Srbi u Nemačkoj. Da su baš Nemci rado postajali Srbi, a potom bivali najveći branitelji srpskog identiteta - Vajfert, Grol, Šturm..."


Nastavili ste tamo gde su stali Gete, braća Grim, Brams...
 

"Još kao student rusistike u Berlinu posećivala sam ondašnju SFR Jugoslaviju. Prošla sam je uzduž i popreko. U Srbiji sam upoznavala neodoljive ljude, intelektualce, istinske autoritete, a kada sam upoznala srpsku istoriju napustila sam rusistiku i prešla na jugoslavistiku. Tek tada sam otkrila zašto je jedan Gete bio očaran srpskom tradicijom." 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 25. 10.)

2024 © - Vesti online