Nedelja 18.12.2011.
14:47
Beta

Portugal odaje poštu Sezariji Evori

Bila je poput muzičkog Nelsona Mendele: Sezarija Evora
 

Pevačica Sezarija Evora (Cesaria Evora), umrla je juče u bolnici na svojim rodnim Zelenortskim ostrvima. Evora, koja se proslavila širom sveta, preminula je u 70. godini, tri meseca pošto je obznanila da više neće držati koncerte zbog bolesti.

Ona je pevala tradicionalnu muziku Zeleortskih ostva, bivše portugalske kolonije u zapadnoj Africi. Uglavnom je pevala na jednoj vrsti kreolskog jezika koji se tamo govori, ali slušaoci koji nisu mogli da razumeju reči bili su dirnuti njenom interpretacijom, opuštenim stavom i zaraznim ritmom muzike.

Portugalski ministar je izrazio svoje saučešće u ime portugalskog naroda i istakao "snagu i autentičnost" njenog jedinstvenog glasa "univerzalnog dometa, što pokazuje svetsko priznanje koje je uživala" i koji će "ostati u sećanju budućih generacija".

Portugalski predsednik Anibal Kavako Silva je takođe izdao saopštenje povodom smrti pevačice koja, kako se navodi, simbolizuje "dušu Zeleortskih ostva", i predstavlja "jedinstvenu umetnicu koja je znala dobro da izrazi kulturu i muzičku tradiciju svoje zemlje, izvan granica zemalja gde se govori portugalski jezik".

2024 © - Vesti online